StromTrooper banner
41 - 60 of 68 Posts
Patrząc na twoje zdjęcia, twornik może przejść, ponieważ jest jakiś kontakt, ale może nie przenosić obciążenia.

• Like
Reactions: Gert
Discussion starter · #42 ·
Oglądałem ten film How a Starter Motor works i Motorcycle Muse ma problem z wyciągnięciem wirnika za magnesami trwałymi. ... magnesy. ... magnesy!!

Wiem, co się stało. Ktoś miał problem z rozruchem, zrobił to, co robisz i sprawdził rozrusznik. Następnie, wyciągając wirnik z obudowy, pozwolili, aby wrzeciono wymknęło się spod kontroli, uderzając krawędzią komutatora o magnesy trwałe - chrup, idzie łasica.

To mogłem być ja lub jeden z dwóch poprzednich właścicieli. Ale myślę, że gdybym to zrobił właśnie wtedy, wyciągnąłbym więcej kawałków tej żywicy. Był tylko kawałek.

Jeśli uszkodzenie zostało spowodowane przez łuk elektryczny, można by się spodziewać śladów przypaleń, ale ich nie ma. Jest czysty, z wyjątkiem brakującej żywicy.

Miałem silną chęć nałożenia trochę JB Weld, przeszlifowania komutatora i nazwania go odnowionym.

Wygląda na to, że zgubiłeś lut na com i to jest problem, a nie żywica.

Discussion starter · #44 ·
"...zgubiony lut na com"
Lut? Czy mówisz o szarych obszarach, które zaznaczyłem na czerwono? Wygląda na część procesu produkcyjnego. Być może krawędź jest szlifowana do małego fazowania (wygląda na szare), aby dać trochę przyczepności powłoce żywicznej na tej krawędzi. Wszystkie przewody z wirnika są widoczne w miejscu, gdzie łączą się z komutatorem (kółka w kolorze niebieskim) i nie widzę tu śladów uszkodzeń.

Nigdy nie widziałem zmontowanego komutatora, więc mogę się mylić.

Image

Nie ma nic gorszego niż rozpoczęcie nowego wątku bez linku - i dla twojej informacji, to jest powłoka epoksydowa i ma na celu pomoc w utrzymaniu uzwojeń przed siłą odśrodkową, możesz zapytać warsztat silników elektrycznych, czy mogą to naprawić, to przekracza możliwości każdego na tej stronie. Te luźne przewody muszą zostać podniesione, szyny komutatora oczyszczone, a następnie przewody ponownie włożone, a następnie przylutowane. Nałożyć nowy epoksyd, a następnie wyważyć wirnik. Lepiej będzie kupić używany od firmy zajmującej się złomowaniem.

• Like
Ten wirnik jest nienaprawialny, z wyjątkiem profesjonalisty, bardzo czasochłonny i musisz wiedzieć, co robisz, ponieważ nie działa w sposób ciągły, możesz uniknąć wyważania. Robiłem to lata temu, patrząc na to, kilka rzeczy, to mogło być zablokowanie hydrauliczne i przeciążenie rozrusznika w określonym obszarze. Powyższe zdjęcie, lewy skrajny niebieski okrąg, drut nie został włożony prawidłowo, podczas robienia komutatora zobaczysz, że wszystkie górne przewody idą w prawo, wszystkie dolne w lewo. Wkładając te po prawej stronie, są one ostatnie do włożenia, używasz czegoś podobnego do zimnego dłuta, ale jego celem jest kwadratowanie okrągłej miedzi i wciskanie jej na miejsce siłą, lutowanie dopełnia proces, pozostawiając ogromną szczelinę między szyną komutatora a drutem, co sprawia, że lut jest jedynym sposobem przenoszenia prądu.
Aby to naprawić, wszystkie te przewody muszą zostać podniesione, a wnętrze podnośników komutatora musi zostać oczyszczone. Następnie ponowne włożenie i lutowanie, prawdopodobnie obróbka skrawaniem i powłoka epoksydowa. Potrzebujesz czegoś w rodzaju lutownicy o mocy 200 do 300 watów.

• Like
Oglądałem ten filmik How a Starter Motor works i Motorcycle Muse ma problem z wyciągnięciem wirnika za magnesami trwałymi. ... magnesy. ... magnesy!!

Wiem, co się stało. Ktoś miał problem z rozruchem, zrobił to, co robisz, i sprawdził rozrusznik. Następnie, wyciągając wirnik z obudowy, pozwolili, by wrzeciono wymknęło się spod kontroli, uderzając krawędzią komutatora o magnesy trwałe - chrup, idzie łasica.

To mogłem być ja lub jeden z dwóch poprzednich właścicieli. Ale myślę, że gdybym to zrobił właśnie wtedy, wyciągnąłbym więcej kawałków tej żywicy. Był tylko kawałek.

Jeśli uszkodzenie zostało spowodowane przez łuk elektryczny, można by się spodziewać śladów przypaleń, ale ich nie ma. Jest czysty, z wyjątkiem brakującej żywicy.

Miałem silną chęć nałożenia trochę JB Weld, przeszlifowania komutatora i nazwania go odnowionym.
Instrukcja pokazuje, jak przetestować wirnik, zwróć uwagę na odstępy między przewodami, szczerze mówiąc, to znacznie przekracza możliwości jakiegokolwiek członka tego forum. Pracowałem w warsztacie silników. Gdyby to był mój wirnik, byłbym w Tasmanii, miałbym lutownicę 200 W, topnik i lut. Imadło wystarczająco duże, aby pomieścić wirnik. Mini szlifierkę, kilka brzeszczotów. Dłuto, które mógłbym oszlifować, aby pasowało do szczeliny komutatora. Dostępna tokarka. Naprawiłbym to, pod warunkiem, że nie byłoby nowego ani używanego w Tasmanii lub Australii. Aby zrobić to poprawnie, musisz podnieść wszystkie górne przewody (używając omomierza, najprawdopodobniej nie znajdziesz wszystkich złych połączeń, coś takiego zmierzylibyśmy najpierw do masy, jeśli wynik byłby dobry, podnieślibyśmy połączenie na listwach komutatora, jak opisano poniżej), wyczyścić je, wyczyścić szczeliny komutatora, a następnie ponownie włożyć i ubić je, a następnie przylutować i pokryć żywicą epoksydową, a następnie obrobić i podciąć w razie potrzeby.

Znacznie przekracza to, co bym zrobił, a robiłem to zawodowo. Powodzenia!

• Like
Reactions: xtian
Inverter Man zna się na rzeczy !!

• Haha
Reactions: InverterMan
Niektórzy ludzie potrafią zaakceptować odmowę.
To jeden z tych przypadków, w których żadna ilość coachingu nie rozwiąże jego problemu. Wspomniałem o podniesieniu WSZYSTKICH górnych połączeń, te uzwojenia są połączone szeregowo i są połączone równolegle przez cztery szczotki, jedno złe połączenie spowoduje duże zapadające się pole i iskrzenie na listwach komutatora, jeśli przyjrzysz się uważnie, możesz określić obrót, tylna krawędź listew komutatora jest wypalona, na tych, które są otwarte. Jeśli mógłbyś to zobaczyć, wygląda to jak spawacz w akcji, jeśli wirnik zatrzyma się w martwym punkcie, jak go uruchomić? Byłem tam i zrobiłem to, szybka naprawa, kolega mówi, że właśnie zaczęło się psuć, ma mało $$$$, więc naprawiłem to na boku, zrobiłem tylko złe połączenia. Zgadnij co, wrócił, chciał gwarancji, jak podnieść wszystkie połączenia i wyczyścić kom za darmo? Następnym razem powiedziałem, że zrobię to dobrze lub zabiorę to gdzie indziej.
Weź pod uwagę, że z wyjątkiem uzwojenia, instalacja wszystkich połączeń na nowo nawiniętym wirniku zajmuje połowę czasu niż naprawa uszkodzonego, a także wszystko jest czyste.

• Like
Reactions: Marmora
Discussion starter · #54 ·
Ok. Zmieniono na inny rozrusznik (używany) z VEE z 2015 roku. Nadal nie odpala. Nie sądzę, żeby to był rozrusznik.

Sprawdziłem również przełącznik sprzęgła i przeszedł on test ciągłości.

Ok. Zmieniono na inny rozrusznik (używany) z 2015 VEE. Nadal nie startuje. Nie sądzę, żeby to był rozrusznik.

Sprawdziłem również przełącznik sprzęgła i przeszedł on test ciągłości
Powinieneś zewrzeć dwa kable na przekaźniku rozrusznika, aby sprawdzić, czy silnik się obraca.

Ale jeśli podejrzewasz przekaźnik, to jego wymiana jest tania. Suzuki używa tego samego przekaźnika do wielu swoich motocykli - możesz go dostać na eBayu za około 15 $...

Image

Discussion starter · #57 ·
Powinieneś zewrzeć dwa kable na przekaźniku rozrusznika, aby sprawdzić, czy silnik się uruchamia.
Mój wątek dotyczył mylących odczytów w jednym z testów przekaźnika, ale postanowiliśmy najpierw sprawdzić inne rzeczy.
To długi wątek, ale to nie przekaźnik, rozrusznik ani bezpieczniki.

Przed tym zdarzeniem zainstalowałem ponownie światła przeciwmgielne z rynku wtórnego, które były dostarczone z motocyklem. To było w środę przed piątkiem 13., kiedy wszystko poszło do $#!T. Więc ten piątek był pierwszą jazdą od czasu ponownej instalacji. Wszystko wydawało się w porządku. Wyjechałem z miasta. Pomyślałem, żeby zatankować do pełna i wtedy nie chciał odpalić - przegrzał się.

Zamierzam wrócić do instrukcji serwisowej i zacząć testować inne elementy elektryczne. Wykonując testy w układzie rozrusznika, są te wszystkie ostrzeżenia o nie włączaniu zapłonu. Rzecz w tych światłach przeciwmgielnych jest taka, że są one podłączone bezpośrednio do akumulatora. Może grzebanie przy tych światłach bezpośrednio z akumulatora coś uszkodziło...

Zacznij od połączenia kabli akumulatora przy elektromagnesie, (post nr 6), jeśli rozrusznik nie kręci, masz problem z kablem, akumulatorem lub silnikiem rozrusznika.

KONIEC HISTORII

Zobaczysz iskry, jeśli nie zobaczysz iskier, masz problem z kablem, bardzo słabym akumulatorem lub nie połączyłeś zacisków prawidłowo.

Użyj klucza, aby upewnić się, że wytrzyma obciążenie.

Nigdy nie byłem przekonany, że zrobiłeś ten test dobrze za pierwszym razem.

Discussion starter · #60 · (Edited)
KONIEC HISTORII
SAGA TRWA! hehe

Koniec gadania - wideo:
Krótki test przekaźnika - teraz z większą ilością śrubokręta!
Test rozrusznika zamiennego (Zapewniam, że warkot, który słyszysz, to obracające się koła zębate)
Bezpiecznik główny (30A) i bezpiecznik zapłonu (10A)
Przekaźnik amperów do akumulatora
Przekaźnik amperów do rozrusznika
Nowy przekaźnik

Użyłem również multimetru do przetestowania zacisku przekaźnika do akumulatora (+), który jest w rzeczywistości fizycznym zaciskiem umieszczonym po lewej stronie na filmie, w normalnych warunkach rozruchu, tak jak w teście wideo. Otrzymałem 0 mV [Aktualizacja: 0,8 A do rozrusznika]; Brak zasilania rozrusznika. Akumulator jest dobry: 12,8 V. Naładowałem go wczoraj na ładowarce podtrzymującej. Zajęło to tylko 1 godzinę lub mniej.

Image

Pomijając żarty. Mea culpa. Mam nadzieję, że pokazy wideo uwzględnią mój dług zamieszania.

AKTUALIZACJA: Dodano kilka kolejnych filmów i wartości testowe multimetru:

Test[/TD>
[TD]Stan: Gotowy [1][/TD>
[TD]Stan: Start [2][/TD>
Ampery: Zacisk przekaźnika (+), przewód akumulatora (+) szeregowo (ten sam film)[/TD>
[TD]3,7 A[/TD>
[TD]6,59 A[/TD>
Ampery: Zacisk przekaźnika (--), przewód rozrusznika szeregowo (ten sam film)[/TD>
[TD]0 A[/TD>
[TD]0,8 A [BAD][/TD>
Napięcie: Cewka przekaźnika (1), cewka przekaźnika (2) równolegle (zdjęcie)[/TD>
[TD]4,1 mV[/TD>
[TD]5-11 V[/TD>
[TD]
[TD]
[TD]
[TD]

[1]: Stan gotowości to stopka boczna: w górę, zapłon: włączony, wyłącznik awaryjny: włączony, skrzynia biegów: neutralna, dźwignia sprzęgła: aktywuj
[2]: Stan startu to #1 plus Przycisk Start

41 - 60 of 68 Posts