StromTrooper banner
21 - 40 of 51 Posts
WIELKIE brawa dla Handyhikera...i Firedog45. Steve wpadł któregoś dnia, aby "pomóc" mi w wymianie świec zapłonowych, czyszczeniu filtra powietrza i regulacji przepustnic wtórnych. Pozwólcie, że to przeformułuję, ja pomagałem Steve'owi. Jedyne co mogę powiedzieć to WOW!!! Wydawało mi się, że mój 071k od samego początku chodził całkiem dobrze, ale ta ostatnia regulacja zrobiła znaczącą różnicę. Tak więc wielkie dzięki dla Handy'ego za oświecenie i Steve'a za zawsze pomocną dłoń, gdy jest potrzebna. Wiem, że nie jestem jedynym, któremu regularnie "pomaga". Tak więc jeszcze raz dziękuję wam obu!

Tony

Cześć

Uważam, że wątek był bardzo pomocny w synchronizacji wtórnych zaworów przepustnicy (STV) w moim 650.

Oto kilka zdjęć dla was, właścicieli Wee.

Byłem w stanie przesunąć airbox w celu tej regulacji, usuwając tylko jeden wąż. Najbardziej wysunięty do przodu lewy wąż z boku skrzynki. Po usunięciu tego airbox przesunie się z drogi, jak pokazano poniżej.

To jest wał, który musisz obrócić ręcznie, aby zamknąć i otworzyć zawory.
Image

Oto śruby do regulacji zaworów.
Image

Wiem, że instrukcja nie mówi, aby regulować przedni zawór, ale dobrze jest wiedzieć, że można go wyregulować, jeśli z jakiegoś powodu nie był równy nawet po ręcznym zamknięciu zaworów. (mój był w porządku)

Byłem w stanie wyregulować zawory do około jednej dziesiątej milimetra za pomocą mojego czujnika głębokości.
Image

Przeważnie czytałem o właścicielach DL1000 synchronizujących STV, ale chcę również zachęcić właścicieli 650 do zrobienia tego. Poczułem wyraźną poprawę w zakresie 2000-4000 obr./min. Po ponownej synchronizacji zaworów przepustnicy głównej motocykl był ogólnie płynniejszy.

Kiedyś musiałem często puszczać sprzęgło w korkach lub podczas wolnej jazdy, ponieważ przepustnica była trochę szarpana i nerwowa, ale teraz mogę jechać wolno, tylko z ostrożną przepustnicą. (oczywiście to wciąż L twin i wciąż tak się czuje, ale jest lepiej)

Osiągnąłem również jeden z najlepszych przebiegów w historii po pół dnia DYNAMICZNEJ jazdy (50 mpg)
Zdecydowanie warto zrobić tę regulację!

Dzięki za artykuł, BryWang. Czy to prawda, że nie można zrobić STS na 650 07 i nowszych? Czy można to teraz zrobić tylko w sklepie Suzuki?

TVS z manometrem

Właśnie dostałem swojego Wee i zapoznaję się z procedurami konserwacji. Widzę procedurę w instrukcji warsztatowej dotyczącą synchronizacji przepustnicy. Zamierzałem użyć mojego domowej roboty manometru, którego używam do mojego starego BMW airhead, aby zsynchronizować TV na biegu jałowym.

To prawdopodobnie głupie pytanie, ale czy wtórna regulacja ręczna pokazana powyżej robi to samo, czy powinienem najpierw wykonać powyższą regulację przed procedurą TV za pomocą wakuometru?

Ładne zdjęcia powyżej - dzięki.

Powyższa regulacja dotyczy DRUGICH przepustnic (tych, które widać na zewnętrznym otworze korpusu przepustnicy). Należy je najpierw sprawdzić/wyregulować. Jeśli są nieprawidłowe, zmniejszyłoby to skuteczność regulacji TBS.

Następnie wykonaj TBS (synchronizację korpusu przepustnicy), która polega na regulacji PIERWSZYCH przepustnic.

Nie ma poprawnej #. Niezależnie od tego, czy mierzysz od góry korpusu przepustnicy do krawędzi otwarcia przepustnicy, czy też prześwit od krawędzi otwarcia przepustnicy do wewnętrznej ściany korpusu przepustnicy, są one "zbalansowane", gdy są "takie same".

Podczas jazdy ECU (komputer) użyje silnika krokowego na łączniku, który regulujesz, aby je otwierać lub zamykać. Chodzi o to, aby otwierały/zamykały się jak najbardziej tak samo.

W DL1000 dokonujesz regulacji na śrubie łącznika przedniego korpusu przepustnicy, aby dopasować otwarcie z tyłu. Pomiar, którego dokonujesz z tyłu korpusu przepustnicy, jest pomiarem, którego użyjesz do regulacji prześwitu z przodu korpusu przepustnicy.

Co?

Przytrzymałem połączenie na tylnej części nadwozia. Szczelina z przodu i z tyłu jest teraz taka sama.
Możesz mieć równą szczelinę przy 039 lub 025. Pytanie brzmi: czy próbujesz zbliżyć szczelinę do zera i wyrównać, czy tylko wyrównać?
Jeśli szczelina nie robi różnicy. Czy motocykl będzie płynniejszy, jeśli szczelina będzie mniejsza?
Mój motocykl pracuje znacznie płynniej na biegu jałowym do 4600 obr./min. Od 4600 do 5800 wydaje się mniej płynny, ponieważ wtórne elementy regulują się/TBS.
Czy dobrze zrobiłem wtórne elementy?

Les

Mam nadzieję, że dobrze to zrozumiałem

Cześć

To jest wał, który musisz obrócić ręcznie, aby zamknąć i otworzyć zawory.
Image

Udało mi się wyregulować zawory do około jednej dziesiątej milimetra za pomocą miernika głębokości.
Image

Dzięki Bry Wang za zdjęcia. Chciałem zrobić wtórne podczas wymiany filtra powietrza, świec zapłonowych, TBS i sprawdzić zawory po raz pierwszy od czasu zakupu 06. Zmierzyłem swoje za pomocą cyfrowych zacisków w pozycjach zamkniętych i prawie zamkniętych i skończyłem z tą samą bardzo małą regulacją śruby. Nie sądzę, żeby moje instrumenty były tak dobre jak tarcza na twoim zdjęciu, ale przynajmniej powtórzyło to regulację, więc przypuszczam, że moje nie potrzebowały tego tak bardzo.

Więc kiedy skończyłem, po prostu obróciłem śrubę, aby je całkowicie otworzyć. Chcę się upewnić, że to było poprawne. Myślałem, że widziałem, że instrukcja warsztatowa mówi o sprawdzaniu sygnału związanego z tą śrubą, ale zakładam, że pełne otwarcie było miejscem, w którym zacząłem do zatrzymania śruby.

Może nie powinienem zaczynać pracy nad motocyklem w piątek po pracy, ponieważ mogę to za bardzo przemyśleć, ale po prostu obróciłem śrubę, aby je otworzyć, nie sprawdzając, czy była w pełni zatrzymana, kiedy zacząłem. [trochę dziwny dzień - kupiłem nowy filtr powietrza K&N do włożenia, a PO już jeden zainstalował, ale nie pamiętam, żeby o tym wspominał ani wymieniał go w swoim ogłoszeniu - więc chyba mam teraz dwa]

Przepustnice wtórne w 2008 DL650

Cześć wszystkim,
Przeglądam ten wątek, aby wyregulować moje przepustnice wtórne i mam kilka pytań.
Mam DL650 z 08 roku, który nie pasuje do żadnego ze zdjęć w tym wątku.
Silnik krokowy i śruba regulacyjna przepustnic wtórnych znajdują się z tyłu korpusu przepustnicy.

(brak innych zdjęć tutaj w pracy) (Jak zamieszczać większe zdjęcia tutaj?)
Jeśli nacisnę i przytrzymam mocowanie łącznika na przedniej przepustnicy, aby zamknąć przepustnice wtórne, jest trochę luzu, co pozwala mi zamknąć przednią przepustnicę wtórną o niewielką ilość po tym, jak tylna przestanie się poruszać.
Chcę tylko sprawdzić, czy moje myślenie jest tutaj poprawne...

Zamykam przepustnice wtórne, naciskając 'tylną' przepustnicę wtórną (rzeczywiste miejsce, które naciskam, jest ukryte przez połączenie elektryczne nad śrubą regulacyjną na powyższym zdjęciu), nie dotykając drążka łączącego z przednią przepustnicą wtórną.
Dokonuję regulacji przedniej przepustnicy wtórnej, obracając śrubę regulacyjną.

Jeśli spróbuję nacisnąć przednie przepustnice wtórne (lub łącznik między dwoma korpusami przepustnicy), aby je zamknąć, ryzykuję zamknięcie przedniej przepustnicy wtórnej dalej niż silnik krokowy i łącznik faktycznie by ją zamknęły.
Łącznik i wszystkie ruchome części są napięte, a luz powinien tam być, o ile mogę ocenić. Czuje się jak sprężyna ściskająca się, gdy przekraczam punkt zamknięcia na tylnej przepustnicy wtórnej

Czy to brzmi dobrze?
Przepraszam, jeśli to nie ma sensu, jestem w pracy i mam tylko kilka minut, aby to opublikować. W razie potrzeby mogę dodać więcej zdjęć bez airboxa.

Dzięki
Bret

Jeśli nie masz problemu, który próbujesz naprawić, zalecałbym nie naprawiać czegoś, co nie jest zepsute. Jedyne uwagi na ten temat w instrukcji z '07 mówią, żeby ich nie dotykać. Jeśli musisz, metoda dla starszych modeli polega na użyciu drutu lub nowego trzpienia wiertła jako narzędzia pomiarowego, aby uzyskać oba motylki na tym samym otwarciu.

O ile nie masz problemu, który próbujesz naprawić, zalecałbym nie naprawiać czegoś, co nie jest zepsute. Jedyną uwagą na ten temat w instrukcji obsługi z 07 roku jest, aby ich nie dotykać. Jeśli musisz, metoda dla starszych modeli polega na użyciu drutu lub nowego trzpienia wiertła jako narzędzia pomiarowego, aby uzyskać takie samo otwarcie obu przepustnic.
Częściowo zgadzam się z greywolfem. "Jeśli nie jest zepsute, nie naprawiaj tego" sprawdza się w wielu przypadkach. Wiele osób na tym forum powiedziało mi, żebym nie majstrował przy zaworach, ponieważ zwykle nie stanowią one problemu. Moje zawory były tak bardzo rozregulowane, że aż niewiarygodne. Sugeruję użycie narzędzi, które zasugerował Greywolf, drutu lub nowego trzpienia wiertła, i SPRAWDZENIE regulacji obu płyt wtórnych przepustnicy, a następnie podjęcie decyzji, czy MUSISZ je wyregulować. To tylko moje 2 centy.

Zawory znajdują się w kategorii kontroli. Jeśli nie jest sprawdzony, może się szybko zepsuć.

Sprawdzenia znajdują się w sekcji planowej konserwacji instrukcji obsługi.
To jest problem. Ile osób ma instrukcję obsługi?

Wracając do regulacji płyt wtórnych przepustnicy. Interesują mnie wyniki sprawdzenia płyt wtórnych. Jeszcze bardziej interesuje mnie, czy wymagana jest regulacja.
Obecnie moje płyty wtórne zostały usunięte i interesują mnie lepsze osiągi w zakresie niskich i średnich obrotów i czytałem, że SP mogą pomóc.

Ups, widzę, że się pomyliłem

Odkryłem, że pomyliłem się w moim założeniu, że druga przepustnica, którą kontroluje silnik krokowy, dyktowałaby położenie drugiej przepustnicy.

Udało mi się postępować zgodnie z instrukcjami w tym wątku i wyregulować drugorzędne przepustnice za pomocą suwmiarki.

Nadal nie rozumiem, dlaczego trzeba było to robić w ten sposób.
Wygląda na to, że powinieneś móc umieścić tylną przepustnicę wtórną w dowolnej pozycji, a przednia przepustnica powinna być w tej samej pozycji.

Tylny korpus przepustnicy ze śrubą regulacyjną
Lewa strona
Prawa strona

już zepsute

Już się z nimi pomieszałem.
Chyba będę musiał po prostu zobaczyć, jak to pójdzie.
Miałem niewielki problem z falowaniem w średnim zakresie, pomyślałem, że nie zaszkodzi zsynchronizować wtórnych elementów, zanim zrównoważę podciśnieniowo korpusy przepustnicy.

Wyciągnij je

+1 za usunięcie elementów wtórnych. Wyciągnąłem airbox, żeby je wyregulować, ale nigdzie nie mogłem znaleźć suwmiarki. Wizualnie wyglądały identycznie. Pomyślałem, co tam, i po prostu je wyciągnąłem. Muszę powiedzieć, że byłem pod wrażeniem różnicy, teraz naprawdę czuję się, jakbym jeździł litrowym motocyklem. Nie potrafię powiedzieć, czy regulacja w tak małych krokach dałaby tak dużą poprawę, ponieważ moja suwmiarka wciąż zaginiona :(.

Zrobiłem TBS po krótkiej jeździe testowej i działa lepiej niż kiedykolwiek. Wszystkie problemy z reakcją na gaz, których nienawidziłem w moim nowym Vee, zniknęły.

21 - 40 of 51 Posts