Właśnie wykonałem pierwszy przegląd zaworów w 2018 1000XT przy ~ 14 700 milach. Rzadko kiedy przekraczam 6 tys. obr./min, ale jeżdżę agresywnie z gazem i w pełni wykorzystuję krzywą momentu obrotowego z dynamicznym przyspieszaniem. Wszystkie luzy zaworowe, z wyjątkiem prawego tylnego zaworu wydechowego, były co najmniej o 0,0015" - 0,002" powyżej określonego dolnego limitu. Jeden zawór wydechowy był tuż powyżej dolnego limitu 0,008". Było to nieco nieoczekiwane i jedyne, które wyregulowałem do 0,010", co znajduje się w środku zakresu luzu 0,008"-0,012". Zastanawiałem się również, czy inni mieli podobne doświadczenia z zaworami wydechowymi tylnego cylindra, ponieważ intuicyjnie powinny one pracować najgoręcej.
Nawiasem mówiąc, nie subskrybuję ani nie popieram ustawiania luzów zaworowych na maksymalną szczelinę w określonym zakresie tylko po to, aby nie martwić się sprawdzaniem w dłuższej perspektywie. Górna granica jest właśnie tym w odniesieniu do pasma tolerancji ustalonego przez inżynierów. Zawory najprawdopodobniej zacisną się najbardziej podczas początkowego interwału serwisowego, a następnie nie będą się tak bardzo poruszać, chyba że lubisz jeździć przy wysokich obrotach przez dłuższy czas. Poza tym nie chciałem silnika z hałaśliwymi, grzechoczącymi zaworami.
Za pierwszym razem ta praca była bardziej czasochłonna, ponieważ poświęciłem czas na zrobienie wszystkiego poprawnie, a następnym razem będzie znacznie szybciej. Wałki rozrządu napędzane kołami zębatymi to niesamowita funkcja ułatwiająca demontaż i montaż. Po prostu upewnij się, że masz w miarę dokładny klucz dynamometryczny o wartości w calo-funtach do ponownego montażu łożysk wałka rozrządu i użyj stopniowej procedury krzyżowego dokręcania i luzowania. Powiedziałbym, że największą szansą na potencjalny duży błąd w tym procesie jest nierówne, nadmierne lub niedokręcenie, co może prowadzić do uszkodzenia wałka rozrządu/łożyska wałka rozrządu i kosztownych napraw.
Ponadto, jeśli szukasz płynu niezamarzającego o przedłużonej żywotności, nie trać czasu ani pieniędzy na szukanie wersji Suzuki, ponieważ jest ona absurdalnie droga, a tylko standardowy płyn chłodzący jest dostępny u większości dealerów. W Advance Auto możesz kupić płyn niezamarzający Pentosin o super przedłużonej żywotności A3 HOAT z fosforanami o tym samym niebieskim kolorze barwnika za mniej niż połowę ceny < 20 USD za galon.