StromTrooper banner

Regulacja zaworów tak czy nie?

26K views 25 replies 21 participants last post by  R dub vstrom s  
#1 ·
Jestem właścicielem bl1000 z 2018 roku.
Czy naprawdę powinienem zrobić regulację zaworów przy 20 000 km?
Jakie są szanse, z doświadczenia, że zawory są rozregulowane?

W końcu to droga usługa...

#2 ·
Jest to wymagane przy 24 000 km, a nie przy 20 000 km, o ile wiem.
Sprawdziłem swój w zeszłym tygodniu i zastanawiałem się nad tym samym pytaniem. Większość zaleca wykonanie pierwszego sprawdzenia, a jeśli nadal są w specyfikacji, nie martw się nimi przez jakiś czas.

Wydaje się wysoce nieprawdopodobne, aby były poza normą, ale tak się zdarza. Dla mnie było to warte spokoju ducha.

Przy okazji, mój nie wymagał regulacji.

Wysłane z mojego SM-T720 przy użyciu Tapatalk

#3 ·
Zrób to

Sprawdziłem oba moje V2 z 2014 roku i jeden miał trzy ciasne zawory, a drugi był w specyfikacji. Gdybym je zostawił, spaliłbym kilka zaworów w jednym. Myślisz, że inspekcja jest droga, poczekaj, aż zaczniesz wymieniać zawory. Po prostu nie warto. Poza tym, kto chce być w środku niczego, kiedy sprawy zaczynają się psuć. Zaciśnij zęby i zrób to, a wtedy będziesz miał spokój ducha i uśmiech na twarzy! https://www.stromtrooper.com/attachment.php?attachmentid=256017&thumb=1

Attachments

#6 ·
Sprawdziłem mój 2018 1000 przy 16 tys. Jeden był wyłączony, a kilka było blisko. Wyregulowałem 6 z 8 do środka lub więcej. Poczekam do 50 tys. (teraz 30 tys.), żeby zrobić to ponownie.

#7 · (Edited)
Powiedziałbym, że pierwszy jest najważniejszy, mają tendencję do najsilniejszego zaciskania się (głównie wyczerpania) podczas tego pierwszego interwału.

Jeśli robisz to sam i musisz zmienić jakieś podkładki, upewnij się, że zmierzysz i zapiszesz wszystkie rozmiary i lokalizacje podkładek, aby następnym razem musiał się bawić tylko z krzywkami.

#8 · (Edited)
Posiadam bl1000 z 2018 roku.
Jakie są szanse, z doświadczenia, że zawory są rozregulowane?

W końcu to kosztowna usługa...
Powinna być zrobiona przy 24 000 km, a nie 20 000. Mój dealer zalecił czekanie do 30 000, ponieważ powiedział, że nigdy nie widział, żeby któryś był rozregulowany przy 24 000. Sam wykonuję swoją pracę i zrobię to w okolicach 29 000, ponieważ nie mam nic lepszego do roboty w środku zimy haha

Będziesz musiał zrobić synchronizację przepustnicy, świece zapłonowe i filtr powietrza w ramach serwisu, więc jeśli to robisz, to niewiele więcej pracy, aby zrobić SPRAWDZENIE zaworów. Regulacja jest potrzebna tylko wtedy, gdy jest to konieczne. Powiedz im również, żeby ponownie używali uszczelek, będą w porządku.

• Like
Reactions: DC_Dave
#10 ·
Ogólna opinia jest taka, że ustawienie zaworów na maksymalny luz wykluczy konieczność ponownego sprawdzania ich przez pierwsze 100 tysięcy mil. Zrobiłem swoje zawory w wee przy 30 tysiącach mil i wydechowe były w specyfikacji po ciasnej stronie. Ustawiłem wszystkie osiem tak luźno, jak pozwalała specyfikacja.

Nie przeprowadziłem badań, aby ustalić, czy tak jest w przypadku vee (cięższe zawory). Czy ktoś ma pojęcie, czy to nadal obowiązuje?

#11 ·
Żeby nie publikować "powiedział, że ona powiedziała, że powiedziano jej przez gościa, który zna gościa...", ale mój mechanik powiedział, że regulacje zaworów są, z jego doświadczenia, generalnie "sprawdzaniem" zaworów, ponieważ "większość jest w normie".

Dla spokoju ducha, mówiąc tylko za siebie, zrobiłbym przynajmniej pierwszy. Jednak motocykle, które odbijają się od ogranicznika obrotów, w porównaniu do tych, które nie są tak mocno wkręcane na obroty, wydają się lepiej trzymać regulację.

Żebyś nie pomyślał, że praktykuję to, co głoszę (lub publikuję), mam trzy quady, które regularnie mają wymianę oleju i tym podobne, ale nigdy nie miały regulacji zaworów - a są o wiele łatwiejsze niż wiele motocykli!

#12 ·
Jest powód, dla którego zaplanowana konserwacja zmusza Cię do sprawdzenia zaworów. Tak, bardzo prawdopodobne, że nie musisz ich regulować. Ale jeśli są poza specyfikacją, wyreguluj je, zanim stanie się to większym problemem.

Pamiętam moją pierwszą kontrolę zaworów. Byłem zaniepokojony, ale dzięki temu bardzo dobrze poznałem swój motocykl. Dodatkowo będziesz miał okazję wykonać inne czynności konserwacyjne, takie jak płukanie układu chłodzenia.

Na zdrowie!

#13 ·
Jeśli nie masz zdolności mechanicznych, byłoby to zniechęcające zadanie.

Ale jeśli chcesz spróbować, na tym forum jest mnóstwo pomocy. Nie potrzebujesz żadnych drogich, specjalistycznych narzędzi. To obniża koszty do samego czasu i być może zakupu szczelinomierzy lub czegoś podobnego, jeśli jeszcze ich nie masz (to koszt kilku filiżanek kawy).

Nie martwiłbym się o dokładny przebieg podczas sprawdzania, ale raczej zrób to w czasie, który Ci odpowiada i jest w/po sugerowanych 24000 km. Sprawdziłem swoje 3 razy na 205 000 km. Nigdy nie były daleko i były w porządku przy 24 000. Prawdopodobnie mógłbym po prostu zostawić je niesprawdzone i nadal byłoby dobrze. Ale, jak ktoś wcześniej wspomniał, nigdy nie wiesz, dopóki nie sprawdzisz. Prawdopodobnie mógłbyś zrobić pierwsze sprawdzenie, ustawić je po luźnej stronie zakresu specyfikacji i mieć to na zawsze z głowy.

Jeśli chodzi o gwarancję, myślę, że jedyną sytuacją, w której możesz zostać ugryziony, jest to, że okażą się niezgodne ze specyfikacją przy późnym pierwszym sprawdzeniu. Prawdopodobnie będą w porządku i zawsze możesz zapytać w sklepie, jak poradziliby sobie z taką sytuacją, zanim podejmiesz decyzję. Jakikolwiek wynikający z tego problem prawdopodobnie wystąpiłby długo po wygaśnięciu gwarancji.

#14 ·
Właśnie wykonałem pierwszą kontrolę zaworów w 2018 1000XT przy ~ 14 700 milach. Rzadko kiedy przekraczam 6 tys. obrotów, ale jeżdżę agresywnie z gazem i w pełni wykorzystuję krzywą momentu obrotowego z dynamicznym przyspieszeniem. Wszystkie luzy zaworowe, z wyjątkiem prawego tylnego zaworu wydechowego, były co najmniej .0015" - 002" powyżej określonego dolnego limitu. Jeden zawór wydechowy był tuż powyżej dolnego limitu .008". Było to nieco niespodziewane i jedyne, które wyregulowałem do .010", co mieści się w środku zakresu luzu .008"-.012". Zastanawiałem się również, czy inni mieli podobne doświadczenia z tylnymi zaworami wydechowymi cylindrów, ponieważ intuicyjnie powinny one pracować najgoręcej.

Nawiasem mówiąc, nie popieram ani nie zalecam ustawiania luzów zaworowych na maksymalną szczelinę w określonym zakresie tylko po to, aby nie martwić się sprawdzaniem w dłuższej perspektywie. Górna granica jest właśnie tym w kategoriach pasma tolerancji, jak ustalone przez inżynierów. Zawory najprawdopodobniej zacisną się najbardziej podczas początkowego interwału przebiegu serwisowego, a następnie nie będą się tak bardzo przesuwać, chyba że lubisz jeździć na wysokich obrotach przez dłuższy czas. Poza tym nie chciałem silnika z hałaśliwymi, grzechoczącymi zaworami.

Za pierwszym razem ta praca była bardziej czasochłonna, ponieważ poświęciłem czas na zrobienie wszystkiego poprawnie, a następnym razem będzie znacznie szybciej. Wałki rozrządu napędzane kołami zębatymi to niesamowita funkcja ułatwiająca demontaż i montaż. Po prostu upewnij się, że masz w miarę dokładny klucz dynamometryczny o wartości w calo-funtach do ponownego montażu łożysk wałka rozrządu i użyj stopniowej procedury krzyżowego dokręcania i luzowania. Powiedziałbym, że największą szansą na potencjalny duży błąd w tym procesie jest nierównomierne, nadmierne lub niedokręcenie, co może prowadzić do uszkodzenia wałka rozrządu/łożyska wałka rozrządu i kosztownych napraw.

Ponadto, jeśli szukasz płynu niezamarzającego o wydłużonej żywotności, nie trać czasu ani pieniędzy na szukanie wersji Suzuki, ponieważ jest ona absurdalnie droga, a tylko standardowy płyn chłodzący jest dostępny u większości dealerów. W Advance Auto możesz kupić płyn niezamarzający Pentosin marki super extended life A3 HOAT fosforany o tym samym niebieskim kolorze barwnika za mniej niż połowę ceny < 20 $ za galon.

#15 ·
Właśnie wykonałem pierwszy przegląd zaworów w 2018 1000XT przy ~ 14 700 milach. Rzadko kiedy przekraczam 6 tys. obr./min, ale jeżdżę agresywnie z gazem i w pełni wykorzystuję krzywą momentu obrotowego z dynamicznym przyspieszaniem. Wszystkie luzy zaworowe, z wyjątkiem prawego tylnego zaworu wydechowego, były co najmniej o 0,0015" - 0,002" powyżej określonego dolnego limitu. Jeden zawór wydechowy był tuż powyżej dolnego limitu 0,008". Było to nieco nieoczekiwane i jedyne, które wyregulowałem do 0,010", co znajduje się w środku zakresu luzu 0,008"-0,012". Zastanawiałem się również, czy inni mieli podobne doświadczenia z zaworami wydechowymi tylnego cylindra, ponieważ intuicyjnie powinny one pracować najgoręcej.

Nawiasem mówiąc, nie subskrybuję ani nie popieram ustawiania luzów zaworowych na maksymalną szczelinę w określonym zakresie tylko po to, aby nie martwić się sprawdzaniem w dłuższej perspektywie. Górna granica jest właśnie tym w odniesieniu do pasma tolerancji ustalonego przez inżynierów. Zawory najprawdopodobniej zacisną się najbardziej podczas początkowego interwału serwisowego, a następnie nie będą się tak bardzo poruszać, chyba że lubisz jeździć przy wysokich obrotach przez dłuższy czas. Poza tym nie chciałem silnika z hałaśliwymi, grzechoczącymi zaworami.

Za pierwszym razem ta praca była bardziej czasochłonna, ponieważ poświęciłem czas na zrobienie wszystkiego poprawnie, a następnym razem będzie znacznie szybciej. Wałki rozrządu napędzane kołami zębatymi to niesamowita funkcja ułatwiająca demontaż i montaż. Po prostu upewnij się, że masz w miarę dokładny klucz dynamometryczny o wartości w calo-funtach do ponownego montażu łożysk wałka rozrządu i użyj stopniowej procedury krzyżowego dokręcania i luzowania. Powiedziałbym, że największą szansą na potencjalny duży błąd w tym procesie jest nierówne, nadmierne lub niedokręcenie, co może prowadzić do uszkodzenia wałka rozrządu/łożyska wałka rozrządu i kosztownych napraw.

Ponadto, jeśli szukasz płynu niezamarzającego o przedłużonej żywotności, nie trać czasu ani pieniędzy na szukanie wersji Suzuki, ponieważ jest ona absurdalnie droga, a tylko standardowy płyn chłodzący jest dostępny u większości dealerów. W Advance Auto możesz kupić płyn niezamarzający Pentosin o super przedłużonej żywotności A3 HOAT z fosforanami o tym samym niebieskim kolorze barwnika za mniej niż połowę ceny < 20 USD za galon.

Dzięki za informacje, muszę zrobić mój 2018 1000XT za około 3 tys. mil, motocykl ma dzisiaj dopiero rok. Rozglądałem się i oglądałem filmy, ale zastanawiam się, czy można zdemontować przód i tył jednocześnie? Zazwyczaj wyciągam podkładki i następnie wymieniam je u lokalnego dealera, ale jeśli muszę złożyć jedną stronę, zanim będę mógł wyciągnąć drugą, prawdopodobnie wymagałoby to dodatkowego dnia przestoju.

#20 ·
OK, wpłaciłem zaliczkę. Rower jest z 2018/14k. Sprzedający dealer nie sprawdzi luzów zaworowych przed sprzedażą. Powiedział tylko, że jeśli w ciągu najbliższych trzech miesięcy okaże się, że są one nieprawidłowe, porozmawiamy o tym, ale silnik brzmi słodko, bez grzechotania przy zimnym rozruchu. Jakie jest realistyczne prawdopodobieństwo, że będzie tak wcześnie, tj. katastrofalnie nieprawidłowe? Ma również wydech Scorpion aftermarket. Czy może to wpływać na to, jak gorąco itp. działa / wpływać na zawory?

Jestem nowicjuszem w zakresie konserwacji motocykli, chociaż mam przyjaciela, który jest bardzo dobry mechanicznie? Jaki jest najlepszy poradnik na YouTube, który można wykorzystać jako odniesienie, jeśli mogę wykorzystać jego umiejętności, aby pomóc??

#21 ·
Luźne zawory hałasują, ale ciasne zawory nie (typowa sytuacja) i mogą prowadzić do spalenia. Przedstawiciel dealera (sprzedaży, mechanik lub inni), który Ci to mówi, pokazuje, że są niekompetentni lub oszukańczy.

• Like
Reactions: Plutohora
#22 ·
W końcu sprawdziłem luzy zaworowe w moim Stromie z 2016 roku (kupionym jako nowy w 2018 roku) przy 33400 km. Wszystkie luzy były w normie i nie wymagały regulacji. Silnik spędził większość swojego życia poniżej 5500 obr./min i uważam, że to mogło pomóc. Podobnie jak inni, jeżdżę nim żwawo, ale polegam na doskonałym momencie obrotowym, a nie na obrotach, aby robić postępy.

#23 ·
@Plutohora Zakładam, że twoje 14 tys. to kilometry i jestem prawie pewien, że DL1000 ma ten sam harmonogram konserwacji kontroli zaworów co mój DL650: 24 tys. km / 14 500 mil. Nie martwiłbym się tym do tego czasu. Chociaż upewniłbym się, że zrobisz to przy 24 tys. km. Moje (DL650) wloty były na granicy, a moje wyloty były szokująco ciasne.

I może być inaczej w Australii, ale nie zaufałbym żadnemu dealerowi, który mówi: "jeśli wyjdą w ciągu najbliższych trzech miesięcy, porozmawiamy o tym". Rozmowa oznacza nic.

#24 ·
Jestem właścicielem bl1000 z 2018 roku.
Jakie są szanse, że zawory są poza specyfikacją, z doświadczenia?

W końcu to kosztowna usługa...
Właśnie zrobiłem regulację zaworów w moim DL1050 z 2023 roku przy przebiegu 15 000 mil. Niektórzy mogą pomyśleć, że to strata czasu, ponieważ technicznie żaden z nich nie był poza specyfikacją. Ale 7 z 8 było dokładnie na minimalnej dopuszczalnej specyfikacji. Ósmy był o 0,001" powyżej minimum, więc. każdy zawór w silniku był ciasny. Gdybyś zaniósł to do dealera, zostawiliby je w spokoju, ponieważ wszystkie były "w specyfikacji". Dostosowałem je wszystkie tak, aby były w połowie specyfikacji. Z pewnością warte spokoju ducha, ponieważ wędruję z nim tysiące mil od domu. Pamiętaj, luźny zawór nie wyrządza tak dużych szkód. Może tylko nieco utrudnić uruchomienie, stracić trochę mocy i sprawić, że będzie trochę głośniej. Ale ciasny zawór może spalić zawór i gniazdo. Ta naprawa będzie KOSZTOWAŁA DUŻO więcej $$$ niż regulacja.

#26 ·
Posiadałem trzy Kawasaki Concours 1000. Regulacja zaworów śrubą i nakrętką. Interwał wynosił co 7500 mil. Wykonywałem to raz w roku. Regulowałem kilka zaworów (ssące były luźne, a wydechowe ciasne). Po dobrej regulacji, wiele razy mogłem przejechać 20 000 mil bez regulacji.