Właśnie miałem epizod FI z moim DL650 z 2018 roku. Upuściłem motocykl przy niskiej prędkości podczas manewrowania z niską prędkością (westchnienie). Lewa kierownica dostała uderzenie i zauważyłem, że osłona dłoni została wepchnięta do góry.
Pociągnąłem ją z powrotem do pozycji i uruchomiłem motocykl - wszystko dobrze. Kiedy wyruszyliśmy do domu, silnik wyłączył się bez wyraźnego powodu, ale uruchomił się ponownie i wydawał się w porządku. Kilka minut później zauważyłem, że wskaźnik FI na przemian z licznikiem kilometrów, a kontrolka silnika świeciła się stale. Zjechałem na pobocze, aby szybko sprawdzić motocykl i nie znalazłem nic złego, więc wyruszyliśmy do domu najkrótszą trasą.
Dotarłem do domu i wygooglowałem, jak wejść w tryb serwisowy i odkryłem, że mam C65 - błąd biegu jałowego silnika. Niektóre strony wspominały, że dotyczy to błędów TPS i GPS, ale inna strona wspomniała o czujniku sprzęgła i pomyślałem AHA! - czujnik sprzęgła mógł zostać uderzony przez osłonę dłoni. Oczywiście - był tam, wepchnięty w kierunku przodu motocykla, tak że czujnik nie był już wyrównany z dźwignią sprzęgła. (Jest trzymany tylko przez 1 śrubę i plastikowy lokalizator, który siedzi w otworze w pobliżu dźwigni sprzęgła). Umieściłem wszystko z powrotem tak, jak powinno być i uruchomiłem motocykl na krótki czas, a następnie przełączyłem motocykl w tryb serwisowy z zatrzymanym silnikiem - FI wciąż tam było i C65.
Trochę więcej googlowania i ten wątek wskazał mi, że muszę przejść przez tryb serwisowy z CIEPŁYM SILNIKIEM. Pojechałem dziś rano do pracy - zdjąłem siedzenie, gdy silnik wciąż pracował i przełączyłem go w tryb serwisowy - C65. Wyłączyłem silnik, a następnie ponownie włączyłem zapłon i otrzymałem - C00 i brak kontrolki FI/silnika. Wielka ulga wiedzieć, że te rzeczy można naprawić bez uciekania się do wizyty u dealera lub
kupowania gadżetów do "usuwania błędów"
Dzięki wszystkim, którzy byli przede mną, wierzę, że moje światła tylne pomogą następnemu kierowcy.