StromTrooper banner

Jak wyczyścić kod FI??

36K views 13 replies 9 participants last post by  catitxa  
#1 ·
Więc mój 650 z 2017 roku wyświetlał kod "FI" po zdjęciu zbiornika i obudowy filtra powietrza w celu zamontowania oryginalnych podgrzewanych manetek. Włączyłem tryb serwisowy i pokazał, że błąd pochodzi z czujnika temperatury powietrza w obudowie filtra powietrza (C21). Myślę, że w pewnym momencie włączyłem motocykl, gdy wciąż był odłączony, co spowodowało błąd.

Zatem motocykl jest już gotowy, ale kod "FI" nie znika. Próbowałem odłączyć zacisk ujemny akumulatora, ale kod wciąż tam jest.

Jak mogę go usunąć?

#2 ·
Wygląda na to, że jeden ze złączy skrzynki powietrznej nie styka. Sugeruję ponowne sprawdzenie wszystkich połączeń pod skrzynką powietrzną, którą usunąłeś. Będąc tam, sprawdź również węże. Kod błędu powinien się wyczyścić, gdy ECU zobaczy, że wszystko znów styka.

#3 ·
Przekręcenie klucza powinno wyczyścić wszystkie aktualne kody. Czytnik jest wymagany do przejrzenia kodów z historii.
Usterka powracająca przy włączeniu oznacza, że nadal tam jest.

Pozdrowienia Tom R

#5 ·
Więc po przejechaniu około 20 mil usterka nadal się wyświetlała, ale zjechałem na pobocze, włączyłem tryb serwisowy i kod wynosił teraz C00 (zamiast C21). To pozwoliło mi usunąć usterkę, włączając/wyłączając motocykl w trybie serwisowym.

Problem rozwiązany!

#8 ·
W takim razie moja pomyłka. Nigdy nie musiałem jechać na rowerze, żeby wyczyścić jakikolwiek wyświetlacz F1. Mój był prosty: włącz zapłon (w trybie serwisowym), wyłącz zapłon, włącz zapłon, wyłącz zapłon, wyjmij przełącznik trybu serwisowego, poszukaj jakiegokolwiek wyświetlacza kodu F1 po włączeniu zapłonu, gotowe. Musi być różnica między starym a nowym modelem. PS Czytałem, że tryb serwisowy można włączyć, gdy zapłon jest w pozycji włączonej, bez żadnych problemów.

#9 ·
Właśnie miałem epizod FI z moim DL650 z 2018 roku. Upuściłem motocykl przy niskiej prędkości podczas manewrowania z niską prędkością (westchnienie). Lewa kierownica dostała uderzenie i zauważyłem, że osłona dłoni została podniesiona.
Przeciągnąłem ją z powrotem do pozycji i uruchomiłem motocykl - wszystko dobrze. Kiedy wyruszyliśmy do domu, silnik wyłączył się bez wyraźnego powodu, ale uruchomił się ponownie i wydawał się w porządku. Kilka minut później zauważyłem, że wskaźnik FI na przemian z licznikiem kilometrów, a kontrolka silnika świeciła się stale. Zjechałem na pobocze, aby szybko sprawdzić motocykl i nie znalazłem nic złego, więc pojechaliśmy do domu najkrótszą trasą.
Dotarłem do domu i wygooglowałem, jak wejść w tryb serwisowy i odkryłem, że mam C65 - błąd biegu jałowego silnika. Niektóre strony wspominały, że dotyczy to błędów TPS i GPS, ale inna strona wspomniała o czujniku sprzęgła i pomyślałem AHA! - czujnik sprzęgła mógł zostać uderzony przez osłonę dłoni. Rzeczywiście - był tam, przesunięty do przodu w kierunku motocykla, tak że czujnik nie był już wyrównany z dźwignią sprzęgła. (Jest on trzymany tylko przez 1 śrubę i plastikowy lokalizator, który siedzi w otworze w pobliżu dźwigni sprzęgła). Umieściłem wszystko z powrotem tak, jak powinno być i uruchomiłem motocykl na krótki czas, a następnie przełączyłem motocykl w tryb serwisowy z zatrzymanym silnikiem - FI wciąż tam było i C65.
Trochę więcej googlowania i ten wątek wskazał mi, że muszę przejść przez tryb serwisowy z CIEPŁYM SILNIKIEM. Pojechałem dziś rano do pracy - zdjąłem siedzenie, gdy silnik wciąż pracował i przełączyłem ją w tryb serwisowy - C65. Wyłączyłem silnik, a następnie ponownie włączyłem zapłon i otrzymałem - C00 i brak kontrolki FI/silnika. Wielka ulga wiedzieć, że te rzeczy można naprawić bez uciekania się do wizyty u dealera lub kupowania gadżetów do "usuwania błędów"
Dzięki wszystkim, którzy byli przede mną, wierzę, że moje światła tylne pomogą następnemu kierowcy.

#13 ·
Właśnie miałem epizod FI z moim DL650 z 2018 roku. Upuściłem motocykl przy niskiej prędkości podczas manewrowania z niską prędkością (westchnienie). Lewa kierownica dostała uderzenie i zauważyłem, że osłona dłoni została wepchnięta do góry.
Pociągnąłem ją z powrotem do pozycji i uruchomiłem motocykl - wszystko dobrze. Kiedy wyruszyliśmy do domu, silnik wyłączył się bez wyraźnego powodu, ale uruchomił się ponownie i wydawał się w porządku. Kilka minut później zauważyłem, że wskaźnik FI na przemian z licznikiem kilometrów, a kontrolka silnika świeciła się stale. Zjechałem na pobocze, aby szybko sprawdzić motocykl i nie znalazłem nic złego, więc wyruszyliśmy do domu najkrótszą trasą.
Dotarłem do domu i wygooglowałem, jak wejść w tryb serwisowy i odkryłem, że mam C65 - błąd biegu jałowego silnika. Niektóre strony wspominały, że dotyczy to błędów TPS i GPS, ale inna strona wspomniała o czujniku sprzęgła i pomyślałem AHA! - czujnik sprzęgła mógł zostać uderzony przez osłonę dłoni. Oczywiście - był tam, wepchnięty w kierunku przodu motocykla, tak że czujnik nie był już wyrównany z dźwignią sprzęgła. (Jest trzymany tylko przez 1 śrubę i plastikowy lokalizator, który siedzi w otworze w pobliżu dźwigni sprzęgła). Umieściłem wszystko z powrotem tak, jak powinno być i uruchomiłem motocykl na krótki czas, a następnie przełączyłem motocykl w tryb serwisowy z zatrzymanym silnikiem - FI wciąż tam było i C65.
Trochę więcej googlowania i ten wątek wskazał mi, że muszę przejść przez tryb serwisowy z CIEPŁYM SILNIKIEM. Pojechałem dziś rano do pracy - zdjąłem siedzenie, gdy silnik wciąż pracował i przełączyłem go w tryb serwisowy - C65. Wyłączyłem silnik, a następnie ponownie włączyłem zapłon i otrzymałem - C00 i brak kontrolki FI/silnika. Wielka ulga wiedzieć, że te rzeczy można naprawić bez uciekania się do wizyty u dealera lub kupowania gadżetów do "usuwania błędów"
Dzięki wszystkim, którzy byli przede mną, wierzę, że moje światła tylne pomogą następnemu kierowcy.
DZIĘKUJĘ! Ten post był właśnie tym, czego potrzebowałem. Mój motocykl wczoraj mi się wymknął. Skrzyżowanie w kształcie litery "T", wszystko utwardzone, ale był rozlany żwir, którego nie zauważyłem, dopóki się nie przewrócił. Nie sądziłem, że są jakieś duże uszkodzenia, ale kod FI i kontrolka silnika zapaliły się, zanim wróciłem do domu. Od razu znalazłem Twój post i dokładnie wykonałem Twoje kroki. C65 pojawił się w trybie serwisowym, przełącznik sprzęgła był poza pozycją. Zmieniłem położenie przełącznika sprzęgła, pojechałem na 50 km w trybie serwisowym. Usunąłem zworkę i włączyłem i wyłączyłem motocykl. Kontrolka silnika i FI zniknęły. Problem rozwiązany! To forum jest najlepsze na świecie.

#10 ·
Mam DL650XT 2020. Jedynym sposobem na usunięcie usterki wydawało się jeżdżenie z nią w trybie serwisowym (jak wspominali inni). Krótki dystans. Następnie wyłączyć i włączyć ponownie - wszystko jasne. Zainstalowałem wyłącznik ABS. Sposób, w jaki go zainstalowałem, oznacza, że wyłącza tylne i przednie czujniki prędkości. Oznacza to brak prędkościomierza podczas jazdy z wyłączonym ABS. Żaden problem, ponieważ i tak na polnych drogach. Odkryłem jednak, że jakikolwiek dystans spowoduje wyświetlenie błędu FI dla obu czujników. Nawet gdy włączę ABS z powrotem i prędkościomierz ponownie się włączy, a czujniki znów działają.

#12 · (Edited)
...... Zainstalowałem wyłącznik ABS. Sposób, w jaki go zainstalowałem, oznacza, że wyłącza tylny i przedni czujnik prędkości. Oznacza to brak prędkościomierza podczas jazdy z wyłączonym ABS. Żaden problem, w każdym razie na polnych drogach. Odkryłem jednak, że jakikolwiek dystans spowoduje wyświetlenie błędu FI dla obu czujników. .......
Matt,
Moim rozwiązaniem w celu wyłączenia ABS (MY 2017) było umieszczenie przełącznika przerwania na tylnej linii czujnika ABS. System musi tylko zobaczyć krótkotrwałe przerwanie, aby wyłączyć system ABS. Jeśli chcę być w trybie (edycja) NON ABS, próbuję otworzyć obwód przed uruchomieniem silnika, a następnie zamknąć go przed odjazdem. Oznacza to, że ABS jest wyłączony dla tego cyklu zapłonu, ale kontrola trakcji (jeśli jest pożądana i włączona) oraz prędkościomierz, odo itp. nadal działają. Możesz również wcisnąć przełącznik przerwania podczas jazdy, ale zdarzyło mi się, że zablokował F1. FWIW, gdy obwody wrócą do normy, kod zniknie po kilku (może 4 do 6) cyklach zapłonu.

#11 ·
Matt, niedziałający prędkościomierz oznacza, że odciąłeś zasilanie do niewłaściwej części ABS. Mówisz, że to w porządku, ale pojawienie się FI nie jest wspaniałe, możesz dostać prawdziwe FI i po prostu założyć, że to fałszywe, które stworzyłeś.

• Like
Reactions: Gert
#14 ·
Cześć.
w moim dl250 v-strom z 2021 roku miałem błąd FI na wyświetlaczu po odłączeniu 2 bezpieczników ABS i jeździe bez prędkościomierza. Postępowałem zgodnie ze wskazówkami, aby aktywować tryb serwisowy (DM) i odkryłem, że błąd to C91.
Aby usunąć błąd FI z wyświetlacza:
1. wszedłem do DM;
2. przejechałem motocyklem 10 km z c91 na wyświetlaczu;
3. zatrzymałem go i odłączyłem DM;
4. przejechałem motocyklem 27 km z FI na wyświetlaczu;
5. zatrzymałem się na około 1h30;
6. podłączyłem DM przed włączeniem motocykla;
7. włączyłem go i na wyświetlaczu pojawiło się c00;
8. odłączyłem DM i w trybie normalnym nie było żadnego błędu.

Następnie usunąłem tylko bezpiecznik 25A (ABS-m), który odłączył tylko ABS, ale nadal działał prędkościomierz, bez błędów.
Mam nadzieję, że to pomoże wszystkim, którzy chcą wyłączyć ABS i pozbyć się błędu FI!