StromTrooper banner

Wymiana uszkodzonego kierunkowskazu

16K views 21 replies 14 participants last post by  SJC  
#1 ·
2007 V-strom 650. W końcu to zrobiłem - powolny upadek w ostrym zakręcie z mojego podjazdu. To z powodu złego nawyku, który mam z jazdy na rowerze - potrafię skręcać ostro i hamować w tym samym czasie i nie upuścić go, jeśli widzę ruch późno z powodu roślinności. Pomimo osłon silnika, lewy przedni kierunkowskaz i dźwignia sprzęgła się zepsuły. Zastąpię dźwignię sprzęgła OEM - dość tanio, ale mniej jestem pewien co do kierunkowskazów. Kupiłem już, ale nie zainstalowałem żarówek LED do kierunkowskazów i tylnego światła oraz niezbędnego nowego przekaźnika. Więc myślę o wymianie na OEM, co kosztuje 62 dolary tylko za lewy. Sprawdziłem forum i jest wiele opinii i konwersji, ale dostępność i kompatybilność wydają się szybko zmieniać. Jest wiele tanich "uniwersalnych" kierunkowskazów, ale nie jestem pewien co do dopasowania, jakości wykonania i jasności. Chciałem więc usłyszeć ostatnie opinie, historie sukcesów i porażek.
Moje pytania to:
  • Oprócz ceny (i subiektywnych preferencji wyglądu), czy jest jakaś zaleta w wymianie na aftermarket? Mniej kruche? Lepsza widoczność (w porównaniu do OEM z oświetleniem LED i taśmą odblaskową w uchwycie)?
  • Czy w ogóle jest różnica w dopasowaniu między 2004-11 a nowszymi 650 V-stromami i 1000? Wiem, że kolor osłony soczewki zmienił się z pomarańczowego na przezroczysty między 2007 a 08 rokiem.
  • Czy uniwersalne kierunkowskazy aftermarket w ogóle pasują? Wydaje się, że połączenie z owiewką ma dodatkowy pin i przynajmniej jedno zdjęcie, które widziałem o konwersjach, pokazywało sporo otwartej przestrzeni w owiewce, gdzie stary był przymocowany, a inny wspomniał o drukowaniu 3D części, aby to zadziałało.
Proszę dać mi znać, czy ostatnio z powodzeniem wymieniłeś kierunkowskazy, bez większych adaptacji i których kierunkowskazów użyłeś. W przeciwnym razie prawdopodobnie po prostu trzymam się OEM dla prostoty. Dzięki.

#6 ·
Dzięki, to było bardzo pomocne. Przeczytałem kilka podobnych wątków, ale w pierwszym z nich ktoś wspomina, że można wymienić tylko twardą plastikową część i że można wepchnąć starą oprawkę do nowej obudowy, eliminując potrzebę okablowania. To byłoby wspaniałe. Nawet o tym nie pomyślałem.

#8 ·
#10 ·
#11 ·
Ktoś ma zestaw kierunkowskazów w Pass it Forward. Stamtąd wziąłem swój. Chciałem zachować oryginalną obudowę, aby być łatwo zauważalnym dzięki moim cholernie jasnym żarówkom LED. Warto było zmodernizować diody LED i przekaźnik.

#12 ·
Koniec końców kupiłem te z eBay, do których link podałem powyżej i są w porządku. Udało mi się wcisnąć oryginalne gniazdo w nową obudowę, więc nie musiałem nic przerabiać. Skorzystałem z okazji, żeby przejść na żarówki LED i założyć odpowiedni przekaźnik. Wszystko znowu działa dobrze.

#15 ·
Niedawno musiałem zrobić nowy przedni kierunkowskaz z obudowy tylnego, używając trzpienia zepsutego przedniego. Śruba i metalowy zaczep trzymają obie części razem. Było to trudne, ale udało mi się wepchnąć uchwyt żarówki nieuszkodzony przez węższy otwór obudowy. Otworzyłem plastikową obudowę trochę nożem do cięcia. Uchwyt żarówki jest taki sam, niezależnie od tego, czy jest to LED, czy halogen, to nie ma znaczenia.
Aby Twoje kierunkowskazy były jeszcze jaśniejsze, potnij formę do ciasta lub naczynie do grillowania i przyklej ten odbłyśnik do tyłu plastikowej obudowy, która otacza żarówkę.

#17 ·
To starszy wątek, pomyślałem, że spróbuję. Podobna historia - czarny plastik kierunkowskazu pękł po zetknięciu z nawierzchnią drogi. Osłony nie pomogły.
Po przeczytaniu o wszystkich problemach, jakie ludzie mieli z wymianą i dopasowaniem, i po zobaczeniu cen za OEM, a co najważniejsze, będąc bardzo nietechnicznym, myślałem o uniwersalnych kierunkowskazach, które są elastyczne.
Logika jest taka, że jeśli motocykl się przewróci, kierunkowskaz po prostu złoży się u podstawy, zamiast stoicko przyjąć uderzenie.
Plusy, które widzę: tańsze, wytrzymają uderzenie i prawdopodobnie jaśniejsze. Jakie minusy pomijam?
Czy są mniejsze? Złej jakości? Nie pasują? Spowodują jakieś problemy? Trudne w instalacji?
P.S. Ogólnie powiedziano mi, żebym trzymał się części OEM, ale jeśli zamiennik jest lepszy, brzmi to jak dobry wybór.

#18 ·
Wymieniłem obie (oddzielne incydenty) soczewki kierunkowskazów przednich i oprawki żarówek. Kupiłem tanie z eBay i byłem w stanie ponownie użyć moich istniejących trzpieni (brak w zestawie). Żarówki były mniejsze i musiałem je wymienić na stare, większe żarówki, aby kierunkowskaz działał prawidłowo. Złącza przewodów były uniwersalne, ale po prostu zamieniłem stare podstawy oprawek żarówek na oryginalne. Zasadniczo użyłem tylko obudowy oprawki żarówki i soczewki, ale za 8 dolarów było idealnie. Dostęp do złączy jest trudny bez zdejmowania owiewki, a moje były bardzo ciasne. Dobrze jest mieć czasem małe dłonie
Image
Image
Image

#19 ·
Jeśli ktoś chce wymienić obudowę kierunkowskazu - i ma dostęp do drukarki 3D - ten model działa świetnie.

Image

Obecnie mam 2 obudowy wydrukowane w 3D na moim rowerze.

#20 ·
Byłem podekscytowany widząc, że istnieją elastyczne, generyczne sygnały, które rzekomo się złożą i nie pękną. Myślałem o ich założeniu.
Jasne, wygląd nie będzie autentyczny, ale jakie są realne wady poza tym?

Jeśli dobrze rozumiem terminologię, trzony to części, które łączą sygnał (obudowę) z karoserią, a obudowa to plastikowa forma mieszcząca żarówkę i z osłoną soczewki dopełniająca zamkniętą przestrzeń.
Jeśli tak, moje trzony są solidne i nie elastyczne jak na zdjęciu powyżej.
Czy to zbyt naiwne oczekiwać, że tanie generyczne ?LED? z Chin łatwo pasują i faktycznie działają?