StromTrooper banner

2007 650 vstrom VS 2017 lub nowszy

10K views 32 replies 13 participants last post by  Hans471  
#1 ·
Mam vstrom 650 z 2007 roku z przebiegiem 42 tys. mil. Uwielbiam ten motocykl, ale jest trochę powolny. Wcale bym go nie nazwał "żwawym". Przesiadłem się z SV650, która miała o wiele więcej wigoru. Chciałbym wiedzieć, czy nowsze modele mają więcej "pary" niż mój z 2007 roku. Nie mogę tu znaleźć żadnego, żeby przetestować i samemu zobaczyć.
Dzięki za wszelkie uwagi!
Czy wszystkie mają filtr powietrza pod cholernym zbiornikiem? Uważam to za naprawdę irytujące.

#12 ·
Wymiana wałka rozrządu SV może przynieść Ci kilka dodatkowych KM kosztem momentu obrotowego na niskich obrotach, w zależności od tego, jak jeździsz, może to być korzystne. Ale myślę, że głównym powodem, dla którego Twoje SV650 wydawało się bardziej żwawe, było to, że było znacznie lżejsze niż Twoje DL.

Osobiście, jeśli uważasz, że DL nie jest wystarczająco żwawy, możesz naprawdę potrzebować innego motocykla.

#16 ·
Zamiana wałka rozrządu SV może przynieść Ci trochę więcej mocy na górze kosztem momentu obrotowego na dole, w zależności od tego, jak jeździsz, może to być korzystne. Ale myślę, że głównym powodem, dla którego Twoje SV650 wydawało się bardziej żwawe, było to, że było znacznie lżejsze niż Twój DL.

Osobiście, jeśli uważasz, że DL nie jest wystarczająco żwawy, być może naprawdę potrzebujesz innego motocykla.
Uwielbiam komfort i dopasowanie motocykla (mam 1,65 m wzrostu, więc mam problem z uzyskaniem wystarczająco niskiej wysokości siedziska. I nie lubię obniżać motocykla) i lubię móc zabrać ze sobą wszystkie swoje rzeczy na wycieczki. Byłoby fajniej, gdyby miał więcej wigoru i lepsze hamulce. To są 2 ulepszenia, które bym wprowadził. I przenieść filtr powietrza, aby ułatwić podstawową konserwację 🙃

#15 ·
Tanio można by było zmienić przednią zębatkę na mniejszą, np. 14-zębową. Będzie to miało taki sam efekt jak zmiana z większej na mniejszą przednią zębatkę w rowerze 10-biegowym.
Wady: mniejsza prędkość maksymalna, niewielki spadek mpg. Zużyty łańcuch szybciej zużyje nową zębatkę. Najlepszy czas na wymianę zębatki to czas, gdy wymienia się również łańcuch i tylną zębatkę, co nie jest tanie, ale i tak prędzej czy później jest konieczne.

• Like
Reactions: Thebikechick
#17 ·
Tanio Pep byłoby zmiana przedniej zębatki na mniejszą, np. 14-zębową. Będzie to miało taki sam efekt jak zmiana z większej na mniejszą przednią zębatkę w 10-biegowym rowerze.
Wady: mniejsza prędkość maksymalna, niewielki spadek mpg. Zużyty łańcuch szybciej zużyje nową zębatkę. Najlepszy czas na wymianę zębatki to również wymiana łańcucha i tylnej zębatki, co nie jest tanie, ale i tak prędzej czy później konieczne.
To sprawia, że moje nogi są zmęczone tylko myśląc o pedałowaniu cały czas na małej przedniej tarczy! 😆
Ja nie
2014 & up 1000 Strom da ci to, czego szukasz. & tylko około 30 funtów cięższy niż 1. generacja 650

+ o wiele lepsze hamulce i regulacja zawieszenia
Mój przyjaciel ma 2014 1000, który pozwoli mi dziś pojeździć, żeby zobaczyć różnicę.

#20 ·
Kolejna rzecz do rozważenia przed wydaniem pieniędzy to to, czy Twój rower działa poprawnie. Nie zauważyłem ogromnej różnicy w mocy między moim SV a DL, ani też wiele osób nie narzeka na brak mocy DL650, jak na to, czym jest.

To samo z hamulcami. Kiedy rower był nowy, hamulce były w porządku, dodałem klocki HH, może niewielka poprawa. Kilka lat temu zauważyłem, że przednie hamulce były okropne, wymieniłem płyn i nasmarowałem sworznie, po których przesuwają się zaciski, duża poprawa.

w zeszłym roku kupiłem BMW z 2012 roku, działało OK, albo tak myślałem, ponieważ nie miałem z czym porównać. Powoli przebrnąłem przez to, aby zaktualizować konserwację (płyny, świece zapłonowe, synchronizacja przepustnicy, filtr powietrza itp.) Rower teraz działa o wiele płynniej z lepszą reakcją na niskich obrotach - kto by pomyślał?

#23 ·
Kolejną rzeczą, którą należy wziąć pod uwagę przed wydaniem pieniędzy, jest to, że Twój motocykl działa poprawnie. Nie zauważyłem ogromnej różnicy w mocy między moją SV a DL, ani też wiele osób nie narzeka na brak mocy DL650, jak na to, czym jest.

To samo z hamulcami. Kiedy motocykl był nowy, hamulce były w porządku, dodałem klocki HH, może niewielka poprawa. Kilka lat temu zauważyłem, że przednie hamulce były okropne, wymieniłem płyn i nasmarowałem sworznie, po których ślizgają się zaciski, duża poprawa.

W zeszłym roku kupiłem BMW z 2012 roku, jeździło OK, albo tak myślałem, ponieważ nie miałem z czym porównywać. Powoli przebrnąłem przez to, aby zaktualizować konserwację (płyny, świece zapłonowe, synchronizacja przepustnicy, filtr powietrza itp.) Rower teraz działa o wiele płynniej z lepszą reakcją na niskie obroty - kto by pomyślał?
Wszystkie dobre punkty 🤔
Nie mogę pomóc w sprawie filtra powietrza, ale reszta Twojej listy życzeń z pewnością wydaje się wskazywać na coś innego niż 650. Na Twoim miejscu, i gdybym chciał pozostać przy motocyklu przygodowym Suzuki (czy chcesz?), przyjrzałbym się 1050.
Chcę pozostać przy Suzuki. Wszystkie moje motocykle szosowe były Suzuki (z wyjątkiem mojej Hondy Nighthawk 750 z 2001 roku). Myślałem o 1050 i mogę je przejrzeć, ale waga i wysokość siedzenia zwykle stają się problemem, gdy przekraczam 750-800 cm3.

#27 ·
Skoro jeździsz już od jakiegoś czasu 650 Strom...wygodnie...a 650 bazował na ramie 1000 z 2002 roku...używając wielu tych samych części, takich jak zbiornik paliwa...siedzisko...bagażnik...górna owiewka...koła itp.
Jest rzeczą oczywistą, że 1000 będzie bardzo podobny pod względem pozycji siedzącej...potrzebując jedynie nieco obniżonej wysokości siedzenia, aby pasował.

1000 (i 1050) z 2014 roku i nowsze otrzymały nieco zmodyfikowaną, lżejszą ramę, podczas gdy wszystkie 650 pozostały przy oryginalnej konstrukcji ramy 1000 z 02...nawet do 2023 roku. Pozycja siedząca nie zmieniła się zbytnio przez te wszystkie lata...

#28 ·
Przesiadłem się z '05 na '17 Wee i była wyraźna i zauważalna różnica w mocy (i wiele więcej). Jeśli dobrze pamiętam, zmienili chyba wałki rozrządu, a także przełożenia skrzyni biegów i więcej, aby zapewnić znacznie lepsze wrażenia z jazdy. Wiem, że '17 na pewno wydawał się bardziej żywy, jak to mówią.
". V-Strom 650 (2017) otrzymał te same aktualizacje silnika co SV650 2017, z ponad 60 zmianami, w tym nowe wałki rozrządu w celu zwiększenia mocy, tłoki powlekane żywicą w celu zmniejszenia tarcia, podwójne świece zapłonowe dla lepszego spalania oraz system Suzuki Low RPM Assist i Easy Start. Zarówno moc, jak i moment obrotowy wzrosły w porównaniu do poprzedniego modelu, a maksymalny moment obrotowy jest teraz dostępny przy 6500 obr./min zamiast 7500."

#31 ·
Przesiadłem się z '05 na '17 Wee i była wyraźna i zauważalna różnica w mocy (i wiele więcej). Jeśli dobrze pamiętam, zmienili chyba wałki rozrządu, a także przełożenia skrzyni biegów i więcej, aby zapewnić znacznie lepsze wrażenia z jazdy.
Mój Gen 3 jest obiektywnie mocniejszy niż mój Gen 1. Przez krótki czas posiadałem oba jednocześnie i testowałem przyspieszenie od 50-60 i 60-70 na różnych biegach. '21 z łatwością wyprzedził mojego '08, chociaż nie jestem w stanie stwierdzić, czy tak byłoby, gdyby '08 był nowy. Był bardzo dobrze utrzymany, ale mimo to był o 61 tys. mil starszy.

Jednak przełożenia są identyczne w obu motocyklach. Instrukcja obsługi zawiera je w sekcji specyfikacji. Cokolwiek zrobili, to nie to.

#30 ·
Zrobiłem wymianę wałka rozrządu w 2017 roku przy przebiegu około 75000 mil. Obecnie mam 115000 mil i nie planuję wymiany motocykla. Wymaga to wałków rozrządu ssącego z SV650 i przenosisz wałki rozrządu ssącego z V-Strom na stronę wydechową. Informacje z Bay Area Riders Forum (BARF) były tym, czego użyłem i były bardzo szczegółowe. Jeśli dokonasz wymiany, gdy musisz sprawdzić/wyregulować zawory, dodatkowy koszt dotyczy tylko 2 wałków rozrządu ssącego. Wierzę, że dodaje to kilka koni mechanicznych, ale ciekawe jest, gdzie się pojawiają. Moc zaczyna rosnąć przy 500 do 1000 obr./min powyżej standardowego silnika i po prostu wydaje się ciągnąć, aż osiągniesz około 10 000 obr./min. To nie jest różnica między 650 a 1000, ale od czasu do czasu dodaje uśmiech. Jeśli jesteś zadowolony z tego, jak działa Twój, to nie martwiłbym się robieniem wymiany.

#32 ·
Mam Vstrom 650 z 2007 roku z przebiegiem 42 tys. mil. Uwielbiam ten motocykl, ale jest trochę powolny. Wcale nie to, co nazwałbym "żwawym". Pochodzę z SV650, które miało o wiele więcej wigoru. Chciałbym wiedzieć, czy nowsze modele mają więcej "paliwa" niż mój z 2007 roku. Nie mogę znaleźć żadnego w pobliżu, żeby przetestować i zobaczyć na własne oczy.

Dzięki za wszelkie uwagi!

A tak przy okazji, czy wszystkie mają filtr powietrza pod cholernym zbiornikiem? Uważam to za naprawdę irytujące.
Cześć z krainy na antypodach. Cóż, kilka lat temu poszedłem do lokalnego dealera, żeby wymienić mojego 07 na nowy 15, bo poczułem, że chcę zmiany. Krótko mówiąc, nie zaproponowali mi tego, co uważałem za rozsądną ofertę, więc odszedłem (odjechałem). Poszedłem online. Znalazłem lekko używany inny motocykl w klr650 za jedną trzecią jego nowej ceny. Zachowałem mojego dl. Od tego czasu przejechałem kolejne 60 000 km bez żadnych problemów. Przejechałem 70 000 km na klr w tym samym czasie. Teraz, kiedy czuję, że któremuś z motocykli czegoś brakuje, po prostu jeżdżę więcej na drugim. Oba motocykle razem były warte połowę wartości nowego. Większa moc może być miła, ale wciąż mogę osiągnąć 180 km/h na długości roadtrainu, kiedy wyprzedzam. W tym kraju policja może zabrać ci prawo jazdy (i motocykl) na poboczu, jeśli przekroczysz 155 km/h! Więc jeśli uważasz, że potrzebujesz więcej wigoru, pomyśl o chodzeniu wszędzie przez następne 6 miesięcy, a jestem pewien, że to uczucie minie. Nie jestem fanem modyfikacji. Po prostu kup odpowiedni motocykl do tego, czego chcesz. Kilka razy pożyczyłem przejażdżkę dl1000/1050, żeby zobaczyć, czy chcę taki. Odpowiedź brzmi: tak, chcę. Ale dopiero wtedy, gdy zużyję ten, który już mam. Z dodatkowymi latami i przebiegiem, dealer na pewno nic mi za niego nie da. Więc będę na nim jeździł, aż odpadną koła haha. Bądźcie bezpieczni. Szczęśliwej drogi Buzz