Oil Pressure Indicator - Stromtrooper Forum : Suzuki V-Strom Motorcycle Forums
V-Strom Service and Maintenance Questions and Discussions Share your service and maintenance information-questions. Please include your year and model in the text of your post.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old 08-30-2010, 06:04 PM Thread Starter
Stromthusiast!
 
Join Date: Jan 2008
Location: Southeast Virginia
Posts: 13
Oil Pressure Indicator

My red indicator came on when I turned the key to the on position and remained on after the system checks. Once I started the Wee, the red light went out. Per the owner's manual this would indicate low oil pressure.

The oil has been changed religiously every 3000 miles and it currently has about 2000 miles since the last change. When the bike is turned off and put on the centerstand, the oil level in the sight glass is on the full line. The bike runs smooth and no abnormal operation is noticed.

Question: Per the manual it could be an oil pressure problem. What is the typical outcome experienced by those on their Wee/Vee? Is it a sensor problem, bad oil (although I have used the same M/C oil every change), a bad oil pump, etc.?

Just trying to figure out how much this might hurt the wallet!

Particulars: 05 Wee with ~38,000 miles.

Thanks
JLW1829 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 08-30-2010, 06:10 PM
$tromtrooper
 
SCraig's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Nashville, TN
Posts: 3,722
That's how it's supposed to behave. Engine not running means no oil pressure. Engine running means oil pressure. The light is on when the engine isn't running and is off when it is running.

Scott Craig - Nashville, TN
Red '06 Suzuki DL650 - Red '07 Honda VFR800 - My Bike Page
SCraig is offline  
post #3 of 4 Old 08-30-2010, 06:22 PM Thread Starter
Stromthusiast!
 
Join Date: Jan 2008
Location: Southeast Virginia
Posts: 13
Now I really feel stupid. I completely misread the manual (brain lapse). For some reason after three years with this bike, I never noticed the red light staying on. I recall it coming on during the system checks, but never staying on until starting. Maybe more coffee will help!
JLW1829 is offline  
 
post #4 of 4 Old 08-30-2010, 06:26 PM
$tromtrooper
 
SCraig's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Nashville, TN
Posts: 3,722
It does stay on until started. Each and every time, hopefully Don't sweat it, we all have brain fades from time to time. I could retire early if I had gotten paid for all of mine.

Scott Craig - Nashville, TN
Red '06 Suzuki DL650 - Red '07 Honda VFR800 - My Bike Page
SCraig is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Stromtrooper Forum : Suzuki V-Strom Motorcycle Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome