gear indicator acting up on 14 dl1000 - Stromtrooper Forum : Suzuki V-Strom Motorcycle Forums
V-Strom Service and Maintenance Questions and Discussions Share your service and maintenance information-questions. Please include your year and model in the text of your post.

 1Likes
  • 1 Post By moglink
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 6 Old 04-01-2019, 09:52 PM Thread Starter
Stromthusiast!
 
Join Date: Mar 2016
Location: Olympic Peninsula, WA
Posts: 94
gear indicator acting up on 14 dl1000

Recently my gear indicator started acting up, usually when I'm in third gear. Sometimes it will show 4, sometimes it will flash between 3 & 4 and sometimes it will still read 4 when I downshift through 3rd to 2nd.

I'm wondering if there is anything simple I can do to fix it. Search results suggest cleaning or replacing a part that is inside (near clutch plates??) but that is beyond my skill level. The bike has 57k miles, runs great and I changed the oil when this started happening. That was about 400 miles ago. Been using Rotella T6 for the last 30k miles.

Any suggestions would be appreciated. I can take it to the shop but they are surely swamped at this time of year so that won't happen anytime soon.

Thanks in advance.

Last edited by moglink; 04-17-2019 at 06:40 PM. Reason: added question marks
moglink is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 Old 04-17-2019, 07:23 PM Thread Starter
Stromthusiast!
 
Join Date: Mar 2016
Location: Olympic Peninsula, WA
Posts: 94
Here's an update:

My gear indicator has been less spastic lately. I don't know where the sensor is or how it works but it seems like the fresh oil may have washed some dirt away; or maybe there was just moisture somewhere that has dried up. It's been a bit drier around here lately.

There seemed to be steady improvement after the oil change. It stopped flashing 3,4,3 after a short while and then showed the wrong gear less often. Today it didn't read wrong at all which is good news. The gear indicator is only a convenience but I'm accustomed to having it now so I plan to keep it. Hopefully it will continue to work until I take the bike in for some other service.

If there is any maintenance I should be doing on this, i.e. loose screws or connections I should be checking, I would like to hear about it. A simple explanation of how it works or where it is located would also be appreciated.
moglink is offline  
post #3 of 6 Old 04-18-2019, 03:31 AM
Stromthusiast!
 
Gert's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: South Africa
Posts: 1,482
Similar to that reported in thread https://www.stromtrooper.com/dl1000a...tor-issue.html
Gert is offline  
 
post #4 of 6 Old 04-18-2019, 02:26 PM Thread Starter
Stromthusiast!
 
Join Date: Mar 2016
Location: Olympic Peninsula, WA
Posts: 94
That helps. Thanks Gert
Gert likes this.
moglink is offline  
post #5 of 6 Old 05-11-2019, 09:08 AM
Stromthusiast!
 
Null 13's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Location: Quebec, Canada
Posts: 1,047
Garage
Hey i had the same issue on my bike, the sensor was changed under warranty.

Been working fine ever since.

________
2014 VStrom 1000 Adv SE, because army bikes are more adv
Null 13 is online now  
post #6 of 6 Old 05-11-2019, 01:01 PM
$tromtrooper
 
chirosyd's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Adirondacks N.Y. beside Lake George
Posts: 2,180
Funny. I just brought my 2014 1000 in for an inspection and to correct the exact same problem with the gear indicator. I assume the dealer will change the sensor and all will be good. 40,000 miles and otherwise this bike has been just about flawless.
chirosyd is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Stromtrooper Forum : Suzuki V-Strom Motorcycle Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DL1000, question about long distance comfort hrdkorsocerplyr DL1000 from 2002-2012 42 05-22-2019 04:48 PM
2018 Farkles and Great Upgrades for the DL650 and DL1000 SV Racing Parts SV Racing Parts 1 04-19-2018 11:26 AM
More Great Parts and Add On Upgrades for the DL650 and DL1000 SV Racing Parts SV Racing Parts 0 12-28-2017 12:23 PM
? about gear position sensor(03 dl1000) fearandcommonsense DL1000 from 2002-2012 14 10-09-2015 12:36 AM
My DL1000 only goes 80 MPH in second gear nujac General V-Strom Discussion 5 01-12-2014 10:10 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome