sick strom - stalling - Stromtrooper Forum : Suzuki V-Strom Motorcycle Forums
V-Strom Service and Maintenance Questions and Discussions Share your service and maintenance information-questions. Please include your year and model in the text of your post.

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 20 Old 06-29-2009, 07:51 AM Thread Starter
$tromtrooper
 
Join Date: Sep 2006
Location: Ottawa, Ontario
Posts: 66
sick strom - stalling

My 2006 v-strom started acting up this week. Coming home from a ride it would stall as soon as I'd let off the throttle. I managed to limp home by re-starting and then keeping the rpm's up around 4000 or more. Not a fun ride.

Took the bike apart and cleaned the air cleaner and changed the spark plugs (badly carboned up). Took the bike for a spin and it ran great. Rode home (highway mostly) and it ran no problem.

The next day I put it up on the centre stand, started it and put in gear to spray the chain. As soon as I put it in gear, it stalled. Re-started and it would idle ok. Reved it up and it would rev but as soon as I'd let go the throttle, the rpm's 'crash' and it stall (ie same prob as before).

It's now in the shop but I was doing some internet searching for similar problems and I've found nothing.

I'm a little panicky as I'm supposed to start a long ride next Sunday.

Sue

Silver/Blue DL650K6
sdorleans is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 20 Old 06-29-2009, 10:51 AM
FORUM GODFATHER.....R.I.P. PAT
 
greywolf's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Evanston IL USA
Posts: 38,049
Garage
I've never heard of that one. Try asking at http://www.vstrom.info/Smf/index.php too as that's a more technically oriented site. I'm thinking throttle position sensor or gear position sensor. http://www.vstrom.info/Movies/TPS_TB_Tuning.mpg includes the process. TPS checking is covered in http://vstrom.info/Smf/index.php/topic,7061.0.html

Pat- 2007 DL650A was ridden to all 48 contiguous states. I didn't quite make it to 17,000 miles on the 2012 DL650A.
Nicknames I use to lessen typing, Vee = 2002-2012 DL1000s. Vee2=2014-2016 DL1000s. Wee = 2004-2011 DL650s. Glee = 2012-2016 DL650s
See https://www.stromtrooper.com/general-...nicknames.html

Please vote in the poll on what Strom(s) you have at https://www.stromtrooper.com/informat...-you-have.html
greywolf is offline  
post #3 of 20 Old 06-29-2009, 10:59 AM
Super Moderator
 
V-Tom's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Port Perry, Ontario, Canada
Posts: 12,622
I doubt it's the issue but what was the idle set at?

Did the problems surface shortly after gassing the bike?

..Tom

2006 DL650: 202,000 km 125,500 miles, Sold
2012 DL650 139,500+ km, 86,700+ miles. Sold
2015 DL1000 New July 2015 195,000+ km, 121,000 miles.

This can help preventing from cars pulling out in front of you (SMIDSY)
SMIDSY detailed report.


V-Tom is online now  
 
post #4 of 20 Old 06-29-2009, 11:43 AM Thread Starter
$tromtrooper
 
Join Date: Sep 2006
Location: Ottawa, Ontario
Posts: 66
It's regular idle is set at about 1100rpm or so. When it first happened I couldn't keep it idling and by the time we limped it home, I could start it and it would idle (would still die if rev'd up and let go). After changing the plugs and cleaning the air filter, it ran great for a run around the block and then the ride home (mostly highway). Next day it would start and idle, but wouldn't keep running if I rev'd it up and let it go.

It was about half way through a tank of gas and I'd been out for a few short rides over a couple of days, on the tank.

Sue

Silver/Blue DL650K6
sdorleans is offline  
post #5 of 20 Old 06-29-2009, 11:54 AM
FORUM GODFATHER.....R.I.P. PAT
 
greywolf's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Evanston IL USA
Posts: 38,049
Garage
The 650 idle is to be set between 1200-1400rpm. 1100 is too low. Also, do not lube the chain with the engine running and in gear. Many bad things have happened and more lube gets flung off than penetrates.

Pat- 2007 DL650A was ridden to all 48 contiguous states. I didn't quite make it to 17,000 miles on the 2012 DL650A.
Nicknames I use to lessen typing, Vee = 2002-2012 DL1000s. Vee2=2014-2016 DL1000s. Wee = 2004-2011 DL650s. Glee = 2012-2016 DL650s
See https://www.stromtrooper.com/general-...nicknames.html

Please vote in the poll on what Strom(s) you have at https://www.stromtrooper.com/informat...-you-have.html

Last edited by greywolf; 06-29-2009 at 11:58 AM.
greywolf is offline  
post #6 of 20 Old 06-29-2009, 12:40 PM
Banned
 
Join Date: May 2007
Location: Central Illinois
Posts: 1,584
Question

Q1:How many miles does the bike have on it ?
Q2:What maintenance has been performed on the bike & at what mileages ?
Q3:I know you said you just cleaned the air filter, but how many miles does the air filter have on it ? What color is the air filter ?


P.S. You do realize that the service manual calls for a new air filter every 11,000mi. on a DL650K6 ? The only exception might be a washable air filter such as a K&N.

Last edited by XLonDL650; 06-29-2009 at 01:05 PM.
XLonDL650 is offline  
post #7 of 20 Old 06-29-2009, 01:23 PM Thread Starter
$tromtrooper
 
Join Date: Sep 2006
Location: Ottawa, Ontario
Posts: 66
The bike has 58000km and it was overdue for service. Last major service was over a year ago at 36000km when it got the new K&N filter, plugs, checked for bucket and shim stuff, throttle body, etc. Oil changes and chain maintenance are done regularly. Just got a new front tire, brakes, brake fluid. Up until this past service, everything was done pretty close to the book.

The filter is a K&N and it was recharged. It was dirty, but not that bad.

The idle has always been just over the 1000, so maybe almost 1200, but certainly never as high as 1400. I've had the bike 3 yrs as of Friday.

Silver/Blue DL650K6
sdorleans is offline  
post #8 of 20 Old 06-29-2009, 01:32 PM
FORUM GODFATHER.....R.I.P. PAT
 
greywolf's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Evanston IL USA
Posts: 38,049
Garage
Really, set the idle at 1300 and see how it works first.

Pat- 2007 DL650A was ridden to all 48 contiguous states. I didn't quite make it to 17,000 miles on the 2012 DL650A.
Nicknames I use to lessen typing, Vee = 2002-2012 DL1000s. Vee2=2014-2016 DL1000s. Wee = 2004-2011 DL650s. Glee = 2012-2016 DL650s
See https://www.stromtrooper.com/general-...nicknames.html

Please vote in the poll on what Strom(s) you have at https://www.stromtrooper.com/informat...-you-have.html
greywolf is offline  
post #9 of 20 Old 06-29-2009, 01:35 PM Thread Starter
$tromtrooper
 
Join Date: Sep 2006
Location: Ottawa, Ontario
Posts: 66
Quote:
Originally Posted by greywolf View Post
I've posted in the other forum as well.

There have been NO errors showing on my bike. I did not get the FI error.

Still no news from the dealer.

Sue

Silver/Blue DL650K6
sdorleans is offline  
post #10 of 20 Old 06-29-2009, 01:38 PM Thread Starter
$tromtrooper
 
Join Date: Sep 2006
Location: Ottawa, Ontario
Posts: 66
Quote:
Originally Posted by greywolf View Post
Really, set the idle at 1300 and see how it works first.
I understand... but this is NOT the problem. It will idle. Rev'ing it and letting go the needle 'crashes' to zero and the red light goes on and the bike is dead all in a split second.

Pulling in the clutch and rolling off the throttle is enough to kill the bike.... immediately.

I couldn't even ride it to the shop and had to get a tow. It's there now, but no solutions yet.

Sue

Silver/Blue DL650K6
sdorleans is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Stromtrooper Forum : Suzuki V-Strom Motorcycle Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome