Oxygen sensor in US models? (Same old symptoms) - Stromtrooper Forum : Suzuki V-Strom Motorcycle Forums
V-Strom Service and Maintenance Questions and Discussions Share your service and maintenance information-questions. Please include your year and model in the text of your post.

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 Old 10-03-2004, 10:28 PM Thread Starter
Stromthusiast!
Junior Trooper
 
Join Date: Sep 2004
Location: Beltsville, MD
Posts: 5
Send a message via AIM to jconli1
Oxygen sensor in US models? (Same old symptoms)

My Strom has all the same symptoms everyone else's seem to have on here : ocassional misfiring, stalling, popping and grumbling on decel, backfiring, inability to idle after longer distances, the obvious smell of gasoline in the exhaust after longer distances.

At first I thought it might be the PCIII map, so I changed it... nothing. Zeroed it out... nothing. Back to stock map, nothing.

Then I thought it might be leaks in the Two Bros exhaust system effecting the oxygen sensor, causing an automatic richening - which would then lead to the backfires, stalls, and smell of gas. But would the Power Commander override the ECU, or just supplement it? The Power Commander website even has a supplemental PDF showing how to disable the DL's oxygen sensor. That seemed like the next logical thing to try, until I read (possibly falsely) that the US models don't have an oxygen sensor (in addition to the absence of catalyst).

So, for now... I just need to know if the US models even use an oxygen sensor, and if so... would disabling it stabilize my mix over time, or cause even more problems?

If *not*, then I've got to go on to the next potential fix... throttle-body syncing might be the trick, but it really seems like the bike is on some auto-richening kick when these symptoms come up, not just simply being out of sync.

Jeff Conlin
Baltimore, MD
'04 DL650
ex '02 DL1000
jconli1 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 Old 10-03-2004, 11:54 PM
Pauljo
Guest
 
Posts: n/a
Not "everyone's" DL1000 is as ill mannered as you described. As long as I run 87 octane gas in my '03 and keep the idle properly set at 1200 rpms, the only thing I get is some minor popping on closed throttle decelleration. Pretty much in character for an emissions certified big twin.

Real backfire, and "fart stall", will happen occasionally if I run higher octane gas. So I don't run higher octane gas. I have 7500 miles on mine, and have never had a TBS done. I do run Remus Gran Prix cannisters. I have not made any alterations whatsoever to the FI.

1. A TBS (and TPS) is worth considering if your bike is running that poorly. It can sometimes help a lot.

2. Check the condition of your air filter if you haven't done so lately. The V-Stroms tend to suck in a lot of airborne debris. There is an awesome picture of an air filter packed with junk elsewhere on this sight.

3. If you are running higher octane gas, drop down to 87 octane and run a couple of tanks to see if that helps. It makes a significant difference on my machine.
post #3 of 4 Old 10-03-2004, 11:55 PM
Motornoggin
Guest
 
Posts: n/a
I don't think that U.S versions have O2 sensors, my 03' doesn't. They have a non-feedback type of fuel injection system. This means that they have to rely on a pre-determined set of values (map) to deliver fuel. The problem is that the programmed map can't take into account every single circumstance that the engine "sees" while running. Honestly, it does a really good job considering it is pretty much flying blind.
Try the t-body sync, it can only help. Mine does the burp/stutter/fart on fairly rare occasions, but I don't consider it an issue.
 
post #4 of 4 Old 10-04-2004, 12:00 AM
Pauljo
Guest
 
Posts: n/a
I forgot. I don't believe that the USA Stroms have oxygen sensors. I'm not sure about the California models. If you have one, you should see a fairly large screw-in plug in the exhaust, with wiring running back out of it. It would usually be located on the pipe, just forward of the exhaust cannister.
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Stromtrooper Forum : Suzuki V-Strom Motorcycle Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome