StromTrooper banner
2,281 - 2,300 of 2,316 Posts
Założyłem dzisiaj nową szybę Givi Airflow...nie do końca anty-buffeting, na który liczyłem! Jednak pojechałem na przejażdżkę tylko w czapce z daszkiem i nie spadła przy 110 mph! Tak, wiem...to nierozsądne jechać tak szybko bez kasku, ale mam 72 lata i miałem pełne życie...lol! Dostosowałem ją w górę i w dół, nie wydawało się, żeby robiło to jakąś różnicę, gdzie ją umieściłem. Wydaje się, że dostaję dużo powietrza wokół lewej i prawej strony owiewki...zastanawiam się, co mogę z tym zrobić?

Wygląda na to, że dostaję dużo powietrza wokół lewej i prawej strony owiewki... ciekawe, co mogę z tym zrobić?
Wyszukaj "deflektory powietrza". Niektórzy ludzie zamieszczali tutaj posty na temat tego, jak zrobić domowe, aby zmniejszyć ten przepływ powietrza.

Miałem to samo doświadczenie z Givi. Po prostu zaakceptowałem, że będę miał jakieś podmuchy na kasku. Ale jest o wiele lepiej niż standardowa szyba przednia.

Dodałem deflektory boczne, które sprzedaje GIVI (to było dla mojego DKL1050), i całkowicie wyciszyły one wszystko. Nie wiem, czy mają je dla DL650 2012+.

Jeśli jest to w jakikolwiek sposób niestosowne lub nie na miejscu, proszę dać mi znać, a usunę to lub przeniosę gdzie indziej.

Problem: Mam (lewe fwiw) schorzenie ucha, które wymaga NAJCICHSZEJ jazdy, jaką mogę uzyskać z 650 Wee. Mam nowy RF-1200 Shoei i jeżdżę ze zatyczkami do uszu, ale nawet po 100 milach przy 60-65 mph (na Hondzie DN-01 z 2009 roku z bezwartościową szybą Givi... spróbuj się nie śmiać!) potrzeba kilku lub trzech dni, aby ucho zaczęło normalnie funkcjonować z powodu szumu wiatru.

Zatem: Jestem gotów pociągnąć za spust w sprawie 2016 Wee z niskim przebiegiem, ale obawiam się, że nie ma sposobu, aby uczynić ją bardzo cichą jazdą. Przeczytałem liczne posty na różnych wątkach tutaj przed opublikowaniem tego, ale mam nadzieję, że kilku z was może:
A) Potwierdzić, że dźwięk ciszy jest możliwy z odpowiednimi modyfikacjami.
B) Może przepisać kawałki i elementy, których będę potrzebował, aby urzeczywistnić tę rzeczywistość.

Mam 178 cm wzrostu, 81 cm w kroku.

Wielkie dzięki z góry.

Pierwszym krokiem w uporaniu się z buforowaniem jest określenie źródła. Nie mogę mówić za wszystkich, ale z mojego doświadczenia wynika, że ​​każda szyba przednia wytworzy kieszeń ujemnego ciśnienia w dół. Jeśli jesteś w tej kieszeni, jesteś w oku cyklonu i życie jest dobre. Jeśli ta kieszeń znajduje się przed tobą, zadaniem jest sprawić, by rozszerzyła się tak, aby cię objęła. Możesz spróbować przesunąć GIVI do jednej z dwóch pozostałych pozycji na owiewce - najwyższa pozycja nie zawsze jest najlepsza. Po znalezieniu pozycji, która powoduje najmniejsze buforowanie, możesz spróbować przesunąć przepływ powietrza, regulując przednią szybę pomocniczą w górę lub w dół. Kiedy znajdziesz dla niej najlepsze miejsce z najmniejszym buforowaniem, możesz wypróbować inne rzeczy. Ponieważ masz już przedłużenia lusterek, przejdę do następnego kroku w diagnozowaniu problemu. Zanim to zrobię, powiem, że niektórzy ludzie uzyskali różny stopień ulgi, wymieniając lusterka Suzuki na bardziej aerodynamiczne wersje z rynku wtórnego. Nie mogę nic powiedzieć na temat tych wyników, ponieważ w moim przypadku nie musiałem tego robić.
Próbując ustalić źródło buforowania, pojechałem na przejażdżkę autostradą i poruszałem dłonią w kształcie miseczki przed sobą. Robiąc to przy różnych prędkościach do 160+ km/h, ustaliłem, że prawie cały wiatr buforujący dochodził z obszaru przedniego koła/zawieszenia i wokół obu stron owiewki. Teraz, w interesie pełnego ujawnienia, mój motocykl to V-Strom dl1000 Adventure z 2014 roku z fabrycznymi osłonami silnika. Na moich osłonach zamontowałem parę toreb GIVI Bar Bags, każda o pojemności około 5 litrów. Mam również 1,88 m wzrostu i ważę 106 kg, z wewnętrzną długością nogi 89 cm. Wspominam o tym, ponieważ, chociaż uważam, że PROCES ma zastosowanie do twojego motocykla tak samo jak do mojego, WYNIKI mogą być zupełnie inne.
Powiedziawszy to, moim podejściem do radzenia sobie z tym turbulentnym powietrzem dochodzącym z przodu było wykonanie pary deflektorów wiatru, które przymocowałem do owiewki po obu stronach zbiornika za pomocą istniejących śrub. Wykonałem je z arkusza Lexanu, który kupiłem w Home Depot, używając wyrzynarki i opalarki do tworzenia zagięć. Poniżej dołączę zdjęcia. Kilka lat temu zamieściłem dość szczegółową relację zdjęciową w sekcji V2 tego forum. Możesz poszukać i ją znaleźć, ale nie potrafię ci powiedzieć jak.
Wyniki były imponujące - tylko łagodne buforowanie pozostało przy prędkościach powyżej 160+ km/h i mogłem łatwo skierować chłodzące powietrze na moje ciało, po prostu podnosząc łokcie. W każdym razie, oto kilka zdjęć gotowych deflektorów i szczegóły ich montażu.
View attachment 286900
View attachment 286901
View attachment 286902
View attachment 286903
View attachment 286904
View attachment 286905
View attachment 286906
View attachment 286907
Mam nadzieję, że to pomoże i rozwiążesz swoje problemy z buforowaniem. Jeśli nie możesz zrobić własnych, możesz spróbować znaleźć je online. Słyszałem, że ludzie kupują te, które BMW produkuje dla GS i adaptują je do Strom. Powodzenia i dobrej jazdy!
Zgadzam się ze wszystkim, co powiedziano powyżej. Ja również byłem trochę rozczarowany po zamontowaniu przepływu powietrza Givi, mając rave raporty o ciszy i braku buforowania. Stwierdziłem, że powyżej 100 km/h miałem męczące buforowanie, gdy przepływ powietrza uderzał w górną część mojej głowy. Przesunięcie szyby w górę nie miało wpływu i prawdopodobnie najlepiej było w najniższej pozycji, która tworzy maksymalny przepływ powietrza w górę między dwiema szybami. Doszedłem również do wniosku, że buforowanie było częściowo spowodowane przepływem powietrza dochodzącym z okolic widelców. Jeśli położyłem ramię z przodu zbiornika, buforowanie znikało. Również, gdy moja torba na zbiornik była zamontowana, miałem mniej buforowania. Zrobiłem więc kilka piankowych bloków (patrz zdjęcie), które do pewnego stopnia działały. Jednak ostatnio przesunąłem szybę do najwyższej pozycji (ze środkowej) i dla mnie, mającego 1,73 m wzrostu, naprawdę to pomogło, a przepływ powietrza całkowicie omija moją głowę. Przy okazji, sztuczka z wkręcaniem drutu przez przelotki, a następnie wciskaniem ich tak, aby spadły przez owiewkę na ziemię, oszczędza godziny czasu i frustracji przy zmianie położenia szyby. Jak powiedziano powyżej, wszyscy jesteśmy tak różni pod względem wzrostu i kształtu, że istnieje wiele różnych rozwiązań. Różni ludzie mają również różne tolerancje. Używam zatyczek do uszu i dla mnie 120 km/h jest dość ciche.
Image

Mała aktualizacja z mojego poprzedniego postu. System Madstad dotarł w krótkim czasie, a instalacja była bardzo łatwa. W tym tygodniu w końcu udało mi się odbyć krótką jazdę próbną i rozpocząć regulacje. Madstad bez regulacji działał o wiele lepiej niż MRA X-screen. Dokonałem kilku drobnych regulacji i problem z przepływem powietrza/podmuchami prawie zniknął. Powietrze teraz przetacza się nad moją głową w środkowej pozycji i prawie nie ma podmuchów. To, co mam, pochodzi albo z lusterek, albo z tunelu. Teraz słyszę szum drogi z przodu, a nie wiatr uderzający w mój kask. Wypróbuję większy spojler na x-screen tylko w celach testowych, jeśli producent kiedykolwiek przyzna mi datę wysyłki i zobaczę, jak to działa. Madstad nie jest tak ładny jak x-screen, ale w tym momencie jest o wiele lepszy.

2013 DL650 właśnie zamówiłem Givi air flow. Mam 1,80 m wzrostu z wysokim siedzeniem Seat Concepts. Nie jestem pewien, czy powinienem zamontować dolną połowę przedniej szyby w dolnym, środkowym czy górnym otworze w motocyklu.
Jakieś sugestie?
Dzięki

2013 DL650 właśnie zamówiłem Givi air flow. Mam 1,80 m wzrostu z wysokim siedzeniem Seat Concepts. Nie jestem pewien, czy powinienem zamontować dolną połowę przedniej szyby w dolnym, środkowym czy górnym otworze w motocyklu.
Jakieś sugestie.
Dzięki
Eksperymentuj ze wszystkimi trzema otworami. Nie będzie to dokładnie takie samo dla różnych kierowców, więc musisz spróbować i zobaczyć, co działa najlepiej dla Ciebie. (Zacząłbym jednak od dołu.)

..Tom

Właśnie zdobyłem zapasowy ekran od członka forum, a plan polega na przycięciu go do najwyższego punktu montażowego (około połowy rozmiaru) i zobaczeniu, jak to działa. Miałem najniższy możliwy ekran zamontowany w moim Himalayu i efekt podmuchów całkowicie zniknął.
Dam znać, jak to działa.

Właśnie otrzymałem zapasową szybę od członka forum i planuję przyciąć ją do najwyższego punktu mocowania (około połowy rozmiaru) i zobaczyć, jak się sprawdzi. Miałem najniższą możliwą szybę zamontowaną w moim Himalayan i efekt podmuchów całkowicie zniknął.
Dam znać, jak to działa.
Szyba odebrana, dzięki wszystkim z v-strom.co.uk .... Powinienem ją przyciąć i wypolerować krawędzie w przyszłym tygodniu ......
Na marginesie ... jakie są doświadczenia osób noszących kaski otwarte z przepływem powietrza ...?

Więc .. Zanim obciąłem szybę, znalazłem krótką szybę Powerbronze w internecie ..... podczas pierwszej jazdy, przejażdżki lokalną autostradą, wydawało się, że efekt podmuchów zniknął.
Dziś chcę wybrać się na dłuższą przejażdżkę przez Peak District. Nie tylko brak efektu podmuchów, ale także znacznie cichsze i przyjemniejsze wrażenia z jazdy .... fantastyczny kawałek zestawu...

Więc, dwie sprawy:

1. Zrobiłem kilka wingletów do owiewki i znacznie zmniejszyły one turbulencje powietrza. Zamierzam zamówić kilka z aluminium. Jeśli się sprawdzą, mogę zaoferować kilka społeczności, jeśli będzie zainteresowanie.

2. Jakie roczniki lusterek Tuono ludzie używają w stromach 2012-2016? Kiedy je sprawdzałem, wydawało się, że są 3 różne lusterka dla tego cyklu. Zdjąłem jedno lusterko i jeszcze bardziej zmniejszyło to turbulencje. Myślę, że jeśli uda mi się zdobyć lepsze lusterka, na razie będę zadowolony z modyfikacji.

Jeszcze jeden pozytywny głos na Givi Air Flow. Używam go od ponad dwóch lat, zarówno mieszkając w Alabamie, jak i teraz w San Diego. Dla mnie było to idealne rozwiązanie. Zazwyczaj zapominam opuścić wizjer w moim integralnym kasku i robię to tylko na autostradzie dla bezpieczeństwa. Może po prostu mam odpowiedni wzrost (1,78 m), ale działa świetnie.
Poza tym nie powiedziałbym, że w ogóle nie ma wiatru, ale dla mnie ilość, która się przedostaje, jest w sam raz i bez trzepotania, nawet przy prędkościach autostradowych w Kalifornii. Mam 650 z 2013 roku.
Chciałem to po prostu opublikować, ponieważ ten wątek jest powodem, dla którego w ogóle kupiłem Givi.

Czytałem to kilka lat temu. Znalazłem kilka rozwiązań, wdrożyłem je i w ogóle nie mam żadnych wstrząsów, chyba że jest duża ciężarówka, naczepa lub porywisty boczny wiatr. Do może 85+ mph, kiedy pojawia się trochę. Ale dopiero w okolicach 95 zauważam coś na własnej jeździe bez tych warunków.

Zrobiłem kilka skrzydeł z pleksiglasu, zmieniłem lusterka, dostałem szybę przednią givi i używam jej w dokładnie takim ustawieniu. Górne mocowania otworów, dystans w dolnych śrubach. Wysokość szyby przedniej wynosi około 7/8 cala od wyrównania szyn szyby przedniej do zacisków na maksymalnej wysokości. Mam 1,78 m wzrostu. Ma obniżone podnóżki i niskie siedzenie (ponieważ często jeżdżę we dwoje i dodatkowa widoczność jest dla nich miła), ale nadal nie mam wstrząsów na standardowym siedzeniu. Z wyjątkiem może kilku mph mniej. Oto zdjęcie, abyś mógł zobaczyć, co zrobiłem.
Używam zarówno kasku XD3 aria z wizjerem, jak i standardowego kasku aria. Nie ma znaczenia, który noszę.
Image

2,281 - 2,300 of 2,316 Posts