Pierwszym krokiem w uporaniu się z buforowaniem jest określenie źródła. Nie mogę mówić za wszystkich, ale z mojego doświadczenia wynika, że każda szyba przednia wytworzy kieszeń ujemnego ciśnienia w dół. Jeśli jesteś w tej kieszeni, jesteś w oku cyklonu i życie jest dobre. Jeśli ta kieszeń znajduje się przed tobą, zadaniem jest sprawić, by rozszerzyła się tak, aby cię objęła. Możesz spróbować przesunąć GIVI do jednej z dwóch pozostałych pozycji na owiewce - najwyższa pozycja nie zawsze jest najlepsza. Po znalezieniu pozycji, która powoduje najmniejsze buforowanie, możesz spróbować przesunąć przepływ powietrza, regulując przednią szybę pomocniczą w górę lub w dół. Kiedy znajdziesz dla niej najlepsze miejsce z najmniejszym buforowaniem, możesz wypróbować inne rzeczy. Ponieważ masz już przedłużenia lusterek, przejdę do następnego kroku w diagnozowaniu problemu. Zanim to zrobię, powiem, że niektórzy ludzie uzyskali różny stopień ulgi, wymieniając lusterka Suzuki na bardziej aerodynamiczne wersje z rynku wtórnego. Nie mogę nic powiedzieć na temat tych wyników, ponieważ w moim przypadku nie musiałem tego robić.
Próbując ustalić źródło buforowania, pojechałem na przejażdżkę autostradą i poruszałem dłonią w kształcie miseczki przed sobą. Robiąc to przy różnych prędkościach do 160+ km/h, ustaliłem, że prawie cały wiatr buforujący dochodził z obszaru przedniego koła/zawieszenia i wokół obu stron owiewki. Teraz, w interesie pełnego ujawnienia, mój motocykl to V-Strom dl1000 Adventure z 2014 roku z fabrycznymi osłonami silnika. Na moich osłonach zamontowałem parę toreb GIVI Bar Bags, każda o pojemności około 5 litrów. Mam również 1,88 m wzrostu i ważę 106 kg, z wewnętrzną długością nogi 89 cm. Wspominam o tym, ponieważ, chociaż uważam, że PROCES ma zastosowanie do twojego motocykla tak samo jak do mojego, WYNIKI mogą być zupełnie inne.
Powiedziawszy to, moim podejściem do radzenia sobie z tym turbulentnym powietrzem dochodzącym z przodu było wykonanie pary deflektorów wiatru, które przymocowałem do owiewki po obu stronach zbiornika za pomocą istniejących śrub. Wykonałem je z arkusza Lexanu, który kupiłem w Home Depot, używając wyrzynarki i opalarki do tworzenia zagięć. Poniżej dołączę zdjęcia. Kilka lat temu zamieściłem dość szczegółową relację zdjęciową w sekcji V2 tego forum. Możesz poszukać i ją znaleźć, ale nie potrafię ci powiedzieć jak.
Wyniki były imponujące - tylko łagodne buforowanie pozostało przy prędkościach powyżej 160+ km/h i mogłem łatwo skierować chłodzące powietrze na moje ciało, po prostu podnosząc łokcie. W każdym razie, oto kilka zdjęć gotowych deflektorów i szczegóły ich montażu.
View attachment 286900
View attachment 286901
View attachment 286902
View attachment 286903
View attachment 286904
View attachment 286905
View attachment 286906
View attachment 286907
Mam nadzieję, że to pomoże i rozwiążesz swoje problemy z buforowaniem. Jeśli nie możesz zrobić własnych, możesz spróbować znaleźć je online. Słyszałem, że ludzie kupują te, które BMW produkuje dla GS i adaptują je do Strom. Powodzenia i dobrej jazdy!