StromTrooper banner

Światło ABS świeci się

23K views 10 replies 9 participants last post by  V-Tom  
#1 ·
Jeszcze nawet nie odebrałem swojego motocykla/16 Strom 1000, a już jest problem. Kontrolka ABS świeci się cały czas. Dealer (Portland) próbował zdiagnozować problem, ale nie znalazł przyczyny, dlaczego kontrolka się nie wyłącza. Nie jestem pewien, czy kontrolka musi zgasnąć, gdy motocykl stoi/silnik pracuje na biegu jałowym, czy trzeba się poruszyć, żeby zgasła. Planują skontaktować się z Suzuki we wtorek. Zatem obecnie ABS nie działa, w zupełnie nowym motocyklu! Czy ktoś z was w Strom-land miał taki problem? Jakie było rozwiązanie? Dzięki, Juergen :frown2:

#2 ·
Jeszcze nie odebrałem swojego motocykla/16 Strom 1000, a już jest problem. Kontrolka ABS świeci się cały czas. Dealer (Portland) próbował zdiagnozować problem, ale nie znalazł przyczyny, dlaczego kontrolka się nie wyłącza. Nie jestem pewien, czy kontrolka musi zgasnąć, gdy motocykl stoi/silnik pracuje na biegu jałowym, czy trzeba się poruszyć, żeby zgasła. Planują skontaktować się z Suzuki we wtorek. Więc obecnie ABS nie działa, w zupełnie nowym motocyklu! Czy ktoś z was w Strom-land miał ten problem? Jakie było rozwiązanie? THX, Juergen :frown2:
Cześć, musisz jechać powyżej 5 km/h, żeby zgasła, nawet jeśli w systemie nie ma żadnych usterek. Pozdrawiam.

#4 · (Edited)
Co powiedzieli Matt650 i enumclaw. System nie może wiedzieć, czy ABS działa, dopóki nie otrzyma sygnału prędkości z czujników kół, więc kontrolka świeci się do momentu toczenia się. Zamontowałem u siebie przełącznik ABS i podczas jazdy zauważam opóźnienie 1/2 sekundy między ponownym włączeniem ABS a zgaśnięciem kontrolki.

#5 ·
Jeszcze jedna informacja: Kiedy jeździłem testowo na rowerze, kontrolka ABS świeciła się. Przekazałem tę informację do działu serwisu, ale dopiero po tym, jak skontaktowali się ze mną w sprawie świecącej się kontrolki ABS (zgubiłem ją z oczu). Muszę założyć, że zauważyli to, ponieważ rower był testowany przez mechanika dzień przed planowanym odbiorem, w zeszłą sobotę. Na tym wczesnym etapie mojej relacji z nimi chcę wierzyć, że wiedzą, co robią.

#6 ·
Cześć juergeens53
Miałem ten sam problem z moim, okazało się, że przewód ABS na przednim kole został poprowadzony nieprawidłowo i przetarł izolację od ocierania się o przednią tarczę. Trochę taśmy izolacyjnej i ABS znowu działał.
Mam nadzieję, że Twój problem jest tak prosty jak mój.

#7 ·
Miałem kiedyś ten problem, wątpię, żeby to był problem z nowym rowerem, ale nigdy nic nie wiadomo.

Po wymianie tylnej opony kontrolka ABS świeciła się podczas jazdy. Po sprawdzeniu tylnego czujnika i okablowania pod kątem uszkodzeń zauważyłem, że szczelinowy pierścień ABS, który odczytywał czujnik, był wypaczony, musiał zostać uszkodzony podczas wymiany opony. Bez zdejmowania koła udało mi się wyprostować pierścień, byłem zaskoczony, jak łatwo było go zgiąć, a problem zniknął. Teraz zdejmuję tylny czujnik, aby ułatwić wymianę opon i zmniejszyć ryzyko uszkodzenia pierścienia.

#8 ·
Zawsze zdejmuj czujniki przed zdjęciem kół. Zbyt łatwo jest uszkodzić coś drogiego.

#9 ·
Właśnie odebrałem swój fabrycznie nowy 1000, dział serwisu dealera wymienił moduł ABS (pod siedzeniem) na inny nowy z motocykla wciąż w pudełku, problem rozwiązany!! Zatem wadliwy moduł ABS, jak często się to zdarza?
Od teraz, ponieważ planuję nabijać kilometry, nie spodziewam się żadnych problemów.
PYTANIE:
Dla was, motocyklistów, którzy mają zamontowaną centralną podstawkę, gdzie umieszczacie prawą rękę, aby kołysać motocyklem na podstawce, ponieważ, w przeciwieństwie do BMW, które zapewnia uchwyt, nie ma go w Stromach?
Przy okazji, mam centralną podstawkę OEM.
Pozdrawiam, Juergen

#11 · (Edited by Moderator)
.
...
Dla was, motocyklistów, którzy mają zamontowaną centralną podpórkę, gdzie umieszczacie prawą rękę, aby kołysać motocyklem na podpórce, ponieważ w przeciwieństwie do BMW, które zapewnia uchwyt, nie ma go w Stromach?
Przy okazji, mam centralną podpórkę OEM.
Pozdrawiam, Juergen
Jeśli masz standardową fabryczną podpórkę centralną, wystarczy położyć ciężar na części podpórki, która wystaje. Postawi motocykl prawie sam z niewielkim wysiłkiem na uchwycie pasażera. (Zazwyczaj trzymam uchwyt pasażera jedną ręką, a lewy uchwyt kierownicy drugą, ale z rękami potrzeba niewiele wysiłku.)

..Tom

#10 ·
Używam lewej ręki na lewym uchwycie kierownicy, a prawej ręki na lewym uchwycie pasażera i kładę cały ciężar na podpórkę, a ona powinna po prostu wjechać na podpórkę.