2009 Rear Axle Problem? - Stromtrooper Forum : Suzuki V-Strom Motorcycle Forums
General V-Strom Discussion Talk about all things V-Strom not limited to just one of the above models

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 Old 09-14-2009, 04:41 PM Thread Starter
Stromthusiast!
Super Trooper!
 
Join Date: Mar 2008
Location: Canton, GA
Posts: 583
2009 Rear Axle Problem?

This is a quote from another list. This is the first I've heard of this. Probably a fluke.

quote
On Saturday while trying to adjust the chain on a 2009 Wee with 2800 miles I could not get the nut to turn past 3/4 of a turn loose.

I tried to retighten and it would not do that either.
I rode it down to the dealer where I had purchased it and explained the situation. They could not get it to turn with out a very long breaker bar and working the nut back and forth, loose then tight then loose again to get the nut off. When it came off, the threads at the base of the axel against the swing arm were screwed up really bad. Now I have never had the nut off, no reason, and only loosened it for chain adjustments and always retorqued to 70 lbs with a beam type torque wrench. When they had gotten it off and replaced the axel and nut they torqued it to specs. When I got home I used my torque wrench to see if it was off but at 70 lbs it didn't even try to turn the nut so I'm feeling pretty sure I didn't over tighten by mistake previously. Even though they treated it as warranty I'm pretty concerned that this axel screwed up so easily from standard chain adjustment procedures. end quote
keetmanaa is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 09-14-2009, 04:52 PM
$tromtrooper
 
SCraig's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Nashville, TN
Posts: 3,722
Nope, not a fluke. It happens occasionally.

Scott Craig - Nashville, TN
Red '06 Suzuki DL650 - Red '07 Honda VFR800 - My Bike Page
SCraig is offline  
post #3 of 7 Old 09-14-2009, 06:08 PM
FORUM GODFATHER.....R.I.P. PAT
 
greywolf's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Evanston IL USA
Posts: 38,049
Garage
My reply on that other list was:

It's not uncommon for the rear axle nut and axle to gall. There have been
many reports of this problem. What I do is apply anti seize to the threads
and torque to 58lb-ft instead of 72.5lb-ft to make up for the lubrication
effect of the anti-seize. A lubricated thread is commonly torqued to 80% of
a dry thread. Do that and you will never have the problem again. Leave it
dry and it can happen again. Stainless steel on stainless steel loves to
cold weld together under pressure.

Pat- 2007 DL650A was ridden to all 48 contiguous states. I didn't quite make it to 17,000 miles on the 2012 DL650A.
Nicknames I use to lessen typing, Vee = 2002-2012 DL1000s. Vee2=2014-2016 DL1000s. Wee = 2004-2011 DL650s. Glee = 2012-2016 DL650s
See https://www.stromtrooper.com/general-...nicknames.html

Please vote in the poll on what Strom(s) you have at https://www.stromtrooper.com/informat...-you-have.html

Last edited by greywolf; 09-14-2009 at 06:58 PM.
greywolf is offline  
 
post #4 of 7 Old 09-14-2009, 06:53 PM Thread Starter
Stromthusiast!
Super Trooper!
 
Join Date: Mar 2008
Location: Canton, GA
Posts: 583
I was aware of the problem on earlier models with the cotter pinned nut. I thought one of the factors leading to the thread loss was the few number of threads on the pinned nut. This was the first I heard of the problem on the new wider nut.
I use the Dual Star nut on my 2004 with anti seize and torqued to 55 ft lbs. This coupled with crossed fingers on both hands has worked , so far.
keetmanaa is offline  
post #5 of 7 Old 09-14-2009, 06:58 PM
FORUM GODFATHER.....R.I.P. PAT
 
greywolf's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Evanston IL USA
Posts: 38,049
Garage
That is the first time I've heard of a 2009 doing it.

Pat- 2007 DL650A was ridden to all 48 contiguous states. I didn't quite make it to 17,000 miles on the 2012 DL650A.
Nicknames I use to lessen typing, Vee = 2002-2012 DL1000s. Vee2=2014-2016 DL1000s. Wee = 2004-2011 DL650s. Glee = 2012-2016 DL650s
See https://www.stromtrooper.com/general-...nicknames.html

Please vote in the poll on what Strom(s) you have at https://www.stromtrooper.com/informat...-you-have.html
greywolf is offline  
post #6 of 7 Old 09-14-2009, 11:50 PM
Stromthusiast!
 
bigboy292000's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: TX
Posts: 666
Anti seize is key in this case. Always on spark plugs and Wee axle nut!

09 WABS w. some farkles & teeth
[URL="https://www.stromtrooper.com/showthread.php?t=35638&page=3"]Strom Squadron Member #5[/URL]
bigboy292000 is offline  
post #7 of 7 Old 09-15-2009, 12:29 AM
FORUM GODFATHER.....R.I.P. PAT
 
greywolf's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Evanston IL USA
Posts: 38,049
Garage
Most spark plug threads are coated nowadays and anti seize is contra indicated for those. Check the manufacturer's instructions.

Pat- 2007 DL650A was ridden to all 48 contiguous states. I didn't quite make it to 17,000 miles on the 2012 DL650A.
Nicknames I use to lessen typing, Vee = 2002-2012 DL1000s. Vee2=2014-2016 DL1000s. Wee = 2004-2011 DL650s. Glee = 2012-2016 DL650s
See https://www.stromtrooper.com/general-...nicknames.html

Please vote in the poll on what Strom(s) you have at https://www.stromtrooper.com/informat...-you-have.html
greywolf is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Stromtrooper Forum : Suzuki V-Strom Motorcycle Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome