tapping noise when pulling off - Stromtrooper Forum : Suzuki V-Strom Motorcycle Forums
DL650A - 2012-2016 DL650A 2012-2016 (L2-L6)

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 16 Old 03-02-2012, 02:10 PM Thread Starter
Stromthusiast!
 
doboy's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: uk
Posts: 86
tapping noise when pulling off

ive got this sort of tapping noise when im setting off . it appears to come up from the front of the tank ..ive had a word with a mechanic were i got it from he says they all do that just rev it a bit more ...now ive heard this "they all do that" before so id like to know does your new wee do it as well ?
doboy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 16 Old 03-02-2012, 02:26 PM
Stromthusiast!
 
BrianTRice's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Seattle, WA
Posts: 180
Garage
I also am experiencing that symptom. I figured that the ABS was still initializing and might be momentarily engaging or something like that, but that's pure speculation.
BrianTRice is offline  
post #3 of 16 Old 03-02-2012, 02:47 PM
FORUM GODFATHER.....R.I.P. PAT
 
greywolf's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Evanston IL USA
Posts: 38,049
Garage
It's common. I would guess the improved sound control on the lower end of the new model would make the upper end noises more noticeable.

Pat- 2007 DL650A was ridden to all 48 contiguous states. I didn't quite make it to 17,000 miles on the 2012 DL650A.
Nicknames I use to lessen typing, Vee = 2002-2012 DL1000s. Vee2=2014-2016 DL1000s. Wee = 2004-2011 DL650s. Glee = 2012-2016 DL650s
See https://www.stromtrooper.com/general-...nicknames.html

Please vote in the poll on what Strom(s) you have at https://www.stromtrooper.com/informat...-you-have.html
greywolf is offline  
 
post #4 of 16 Old 03-02-2012, 02:50 PM Thread Starter
Stromthusiast!
 
doboy's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: uk
Posts: 86
i dont hear it much when ive got my ear plugs in but when ive got them out its quite noticable ... just sounds like a really loose tappet [ i know it dosent have them ] , and also seems to be worse when the engines cold .. so is the older model the same ?

Last edited by doboy; 03-02-2012 at 02:55 PM.
doboy is offline  
post #5 of 16 Old 03-02-2012, 03:16 PM
FORUM GODFATHER.....R.I.P. PAT
 
greywolf's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Evanston IL USA
Posts: 38,049
Garage
It's the same in earlier years.

Pat- 2007 DL650A was ridden to all 48 contiguous states. I didn't quite make it to 17,000 miles on the 2012 DL650A.
Nicknames I use to lessen typing, Vee = 2002-2012 DL1000s. Vee2=2014-2016 DL1000s. Wee = 2004-2011 DL650s. Glee = 2012-2016 DL650s
See https://www.stromtrooper.com/general-...nicknames.html

Please vote in the poll on what Strom(s) you have at https://www.stromtrooper.com/informat...-you-have.html
greywolf is offline  
post #6 of 16 Old 03-02-2012, 07:07 PM
Stromthusiast!
 
Join Date: Jun 2008
Location: San Jose, Ca.
Posts: 128
Sounds like it's either a piston return spring or a sparkplug recoil adapter.
007650 is offline  
post #7 of 16 Old 03-02-2012, 07:11 PM
Stromthusiast!
 
Join Date: May 2011
Location: Pittsburgh, PA
Posts: 546
I get that a LOT. Normally, it's my wife...

Bob
07 Wee
10 NT 700
BobAgain is offline  
post #8 of 16 Old 01-11-2013, 07:34 PM
Stromthusiast!
 
Join Date: Dec 2012
Location: Dubbvegas
Posts: 71
The Wee Strom I bought ( 2008 model with 35000 klm on the clock ) also does this.
So I was really wanting to know what it is .
Done the shims , all good , tensioner and chains fine.
While poking around with my audiscope I discovered something which I think
just maybe the source.
I think it maybe well be injector hammer. Quite normal if they are clean. They tend to thud if they are dirty.
It is really loud through my audiscope with a distinct noise very similar to a tappet noise.
Now combine that with the massive chamber you have where your head stock is and I think you may find it very audible through there.
Well that is my diagnosis anyway.
Cheers Dr Dave :mrgreen:
You can always listen for your self .

Last edited by astromina; 01-11-2013 at 07:43 PM.
astromina is offline  
post #9 of 16 Old 01-11-2013, 10:30 PM
Stromthusiast!
 
Join Date: Dec 2005
Location: Gold Coast, Australia
Posts: 3,684
On mine it's the brake pads swinging back and forwards in the calliper.

Doesn't happen brand new as the pads havn't bedded in, but it became very noticeable when I cleaned all the dirt out of the callipers and reassembled.

Brake drag/air drag pulls the pads one way, gravity the other and 'Tik'

Pete
PeteW is offline  
post #10 of 16 Old 01-12-2013, 10:28 AM
Stromthusiast!
 
Join Date: Oct 2009
Location: East London South Africa
Posts: 30
I think it is piston slap.
Juerg is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Stromtrooper Forum : Suzuki V-Strom Motorcycle Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome