FI light - Stromtrooper Forum : Suzuki V-Strom Motorcycle Forums
DL1000A - 2014-2016 DL1000A - 2014-2016 (L4-L6)

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 8 Old 05-24-2017, 12:54 PM Thread Starter
Stromthusiast!
 
Bugzy's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 4,156
FI light

Yesterday I was picking up my daughter from soccer (eu football), rode there, parked the bike, left it sitting in the sun about 20 minutes, then we got on and I started it up but the red FI light remained on. Bike was running fine, so I switched power and FI light went out and the ride home was normal.

Is this an indication of something bad about to happen? I have a bit more than 2 weeks before my big trip. How does one troubleshoot an FI condition?
Bugzy is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 Old 05-24-2017, 02:04 PM
FORUM GODFATHER.....R.I.P. PAT
 
greywolf's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Evanston IL USA
Posts: 38,049
Garage
Only a dealer or somebody with a Suzuki SDS tool or a HealTech Suzuki OBD tool can read an old code. The FI light has to be on for dealer mode to read a code. See FAQ: Dealer Mode & FI Error Codes

What do you mean by "switched power" with the bike already running?

Pat- 2007 DL650A was ridden to all 48 contiguous states. I didn't quite make it to 17,000 miles on the 2012 DL650A.
Nicknames I use to lessen typing, Vee = 2002-2012 DL1000s. Vee2=2014-2016 DL1000s. Wee = 2004-2011 DL650s. Glee = 2012-2016 DL650s
See https://www.stromtrooper.com/general...nicknames.html

Please vote in the poll on what Strom(s) you have at https://www.stromtrooper.com/informa...-you-have.html
greywolf is offline  
post #3 of 8 Old 05-24-2017, 04:05 PM Thread Starter
Stromthusiast!
 
Bugzy's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 4,156
Quote:
Originally Posted by greywolf View Post
Only a dealer or somebody with a Suzuki SDS tool or a HealTech Suzuki OBD tool can read an old code. The FI light has to be on for dealer mode to read a code. See FAQ: Dealer Mode & FI Error Codes

What do you mean by "switched power" with the bike already running?
Turned ignition off/on
Bugzy is offline  
 
post #4 of 8 Old 05-24-2017, 04:10 PM
FORUM GODFATHER.....R.I.P. PAT
 
greywolf's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Evanston IL USA
Posts: 38,049
Garage
You might want to have a dealer check for stored codes or ride the bike in dealer mode for a while.

Pat- 2007 DL650A was ridden to all 48 contiguous states. I didn't quite make it to 17,000 miles on the 2012 DL650A.
Nicknames I use to lessen typing, Vee = 2002-2012 DL1000s. Vee2=2014-2016 DL1000s. Wee = 2004-2011 DL650s. Glee = 2012-2016 DL650s
See https://www.stromtrooper.com/general...nicknames.html

Please vote in the poll on what Strom(s) you have at https://www.stromtrooper.com/informa...-you-have.html
greywolf is offline  
post #5 of 8 Old 05-24-2017, 04:11 PM Thread Starter
Stromthusiast!
 
Bugzy's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 4,156
Ok thanks for the input.
Bugzy is offline  
post #6 of 8 Old 05-25-2017, 04:50 PM
Stromthusiast!
 
Rolex's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Sydney's East
Posts: 3,004
I think if the cables have stretched to the valve on the exhaust it will throw a F1 and that would be my guess.

Some of the 19 rides in my shed
2014 V2, Snoopy
2009 Wee, Pumbaa the pig
WR450F, The Blue Postie Bike
YZ250N smoker with rego, Stinky.
Yamaha MT09 (FZ09), The Scud missile.
Club Lead not Club Med.
He with the most toys wins.
Out of my depth in a puddle.
Live life on the edge you will see more that way.
Ridding a motorcycle keeps things in balance.
At the end of each trail and at the end of each day history is made.
Rolex is offline  
post #7 of 8 Old 05-25-2017, 07:30 PM Thread Starter
Stromthusiast!
 
Bugzy's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 4,156
Quote:
Originally Posted by Rolex View Post
I think if the cables have stretched to the valve on the exhaust it will throw a F1 and that would be my guess.
The bike has been backfiring during decel since I replaced the exhaust with a slipon. Maybe I should get rid of that exhaust valve too?
Bugzy is offline  
post #8 of 8 Old 05-26-2017, 07:32 PM
$tromtrooper
 
V2man's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Brisbane Australia
Posts: 1,380
Garage
Just before going away to attend our annual gathering my F1 light came on while taking the bike down to refuel.

Was not on after refuelling but returned a week later.

I put the bike into dealer mode and received this error code - C46 EXCVA Sensor Circuit Malfunction

Check the workshop manual for the fault finding technique and on undoing the connector to the EXCVA found it to be covered in a white crust.

Cleaned the connector and so far its all been OK.

While I had it in dealer mode I also reset the TPS as it was out, much easier on this bike than the older Vee :yes nod:


Cheers

2014 DL1000A 2014 -
2012 DL650L2 2013 - 2014
2007 DL1000 "Bowser" 2009 - 2013

V2man is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Stromtrooper Forum : Suzuki V-Strom Motorcycle Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome